La palanca era Lamine Yamal

3 min
Lamine Yamal celebra un gol aquest diumenge a Montilivi.

1. El Barça ha guanyat, a Montilivi, el primer derbi català entre dos equips de Champions. L’1-4 a l’hora de la migdiada pot semblar fins i tot un resultat curt vistos els mèrits, les ocasions i el domini d’uns i altres. La paradoxa és que l’equip de Hansi Flick ha esborrat el rival amb les armes que han dut el Girona a ser considerat un dels cinc millors equips d’Europa de 2025. La verticalitat, la velocitat, la circulació alta, el control de la pilota, la bona ocupació d’espais i la pressió asfixiant han estat exclusius del Barça. Tota la teoria de Míchel l'han dut a la pràctica els soldats de Flick. Precisament, tot ha començat amb una jugada que no existia i gràcies a la pressió alta de Lamine Yamal. Li ha pispat la pilota a David López i ha marcat un gol que ha agafat fins i tot el realitzador de televisió en fora de joc. Cinc minuts després, Lamine Yamal ha sentenciat el partit amb un altre gol de Messi. Rosca i al racó. El geni de Rocafonda està traient el Barça del pou. Amb 17 anys, és candidat a guanyar la Pilota d’Or, els patrocinadors mundials s’han enamorat d’ell i el Barça torna a tenir una estrella de La Masia que està sota la lupa del món. La palanca és ell. El punt de suport sobre el qual el Barça pot remuntar és Lamine Yamal, que revoluciona un equip, que dona la cara per l’equip —i el Club— i que il·lusiona tothom. Això sí que són apostes. Ni Libero, ni Socios.com, ni empreses xipriotes que ni saben situar el Camp Nou al mapa, que havien de venir a treure Laporta de l’atzucac i que han resultat ser una enganyifa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

2. En aquesta Espanya absurda, on el gran tema de conversa és si Broncano o Pablo Motos, Lamine Yamal també va dictar sentència. El dijous passat va ser el convidat a El Hormiguero i va aconseguir que Antena 3 fos líder d’audiència. No fa tants mesos, quan un late show de TVE va convidar la jove estrella del Barça, el Club va denegar la invitació. El motiu era que “calia protegir un jugador tan jove”. Ara, amb la institució amb l’aigua al coll, han trobat que està bé que Lamine Yamal surti, que es mostri tal com és i que sigui, a hores d’ara, el millor ambaixador del Barça. Trancas i Barrancas van acabar rendits a aquest prodigi del futbol que ja té una Eurocopa al sarró. Sent tan jove, i amb tanta inexperiència mediàtica, podia ser que el seu debut televisiu l’afectés en el rendiment. Al contrari. Aquest diumenge ha fet un altre pas endavant i ha sortit aplaudit de Montilivi, igual que havia estat ovacionat a Mestalla quan va ser substituït. Això només passa amb els grandíssims jugadors. I, sovint, quan estan al final de la seva carrera i es van acomiadant d’estadis i d’aficions. La grandesa de Lamine Yamal és que tot això li passa quan encara no pot votar, ni conduir.

3. David López, central del Girona, ha quedat retratat. El gol que trenca el partit, el primer, és una pífia de les que treuen de polleguera els entrenadors. Paradoxalment, en la setmana que l’excapità de l’Espanyol deia a TV3 que estava en el millor moment de la seva carrera, David López torna a sortir malparat en la jugada del tercer gol, per la manera com Raphinha li guanya l’esquena. El mateix Míchel, en roda de premsa, s'ha queixat d’aquesta acció. El pitjor que li podia passar al Girona, a tres dies de debutar a la Champions, era tenir dubtes i desconfiança. Luis Enrique, Dembélé i el PSG els esperen a París. Segur que no ho faran tan malament com en el derbi. Al davant tampoc tindran una màquina com aquest Barça de Flick, que juga com un equip, té les idees clares i compta els partits per victòries. Cinc de cinc. Líder sòlid a Espanya, ara comença la Champions. És el gran repte de la temporada. Al maig farà 10 anys que el Barça va guanyar la cinquena. Segur que no serà l’última. Lamine Yamal ens guiarà cap al cel.

Xavier Bosch és periodista i escriptor
stats