Correpins i boticlastes

Odio els Black Fridays

2 min

Fa uns deu anys, quan una coneguda cadena d’establiments de productes d’electrodomèstics va fer per primer cop al nostre país un Black Friday, i l’any següent més botigues la van seguir, es va dir que aquí no tindria acollida. No ha estat així. Han anat a més i, enguany, l’hem vist anunciat fins i tot als comerços dels aeroports.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La globalització ha portat a la nostra terra de tradicions seculars el Pare Noel, Halloween, el Black Friday... Pobres Reis d’Orient, pobres difunts i pobres de nosaltres, que ens hem de menjar uns costums que mai han sigut nostres. Aviat acabarem comprant gall dindi per celebrar el Dia d’Acció de Gràcies.

Dit això, el Black Friday és una jornada plena de fraus comercials. Com que es produeix en un sol dia, és impossible per a les organitzacions de defensa del consumidor poder controlar la veracitat dels descomptes que s’hi apliquen.

Com tots els grans fenòmens socials, generalitzar és sempre perillós, però s’han detectat infinitat d’enganys. Per començar, s’anuncien descomptes de doble dígit i, un cop entres al punt de venda, resulta que la rebaixa s’aplica només a alguns productes. En segon lloc, la rebentada de preus es fa sobre estoc antic, especialment en tecnologia, per treure’s de sobre gammes de temporades passades abans de Nadal. Se’n diu liquidació, i d’això ja en fèiem i en fem cada cop que un distribuïdor ho necessita. No cal un Black Friday per anar a comprar producte rebaixat de fora de temporada que sempre és a la venda. S’han fet estudis de seguiment de preus durant tot l’any i s’ha detectat que al llarg de l’any uns mateixos productes han estat rebaixats a preus encara més reduïts en mesos anteriors. És normal: quan ve poca gent has de forçar l’oferta. En canvi, si venen hordes de consumidors embogits no cal que abaixis tant el preu, que algú caurà.

De l’engany que consisteix en apujar els preus una setmana abans per després poder dir que s’han rebaixat ja se n’ha parlat bastant, com, evidentment, dels fraus de pàgines web falses que desapareixen l’endemà del Black Friday.

En fi, si la Xina acaba sent potència mundial, aviat ens trobarem celebrant l’Any Nou Xinès. És cap al febrer, per si en voleu anar prenent nota.

Fernando Trias de Bes és escriptor i economista.
stats