11/11/2021

La notícia que grinyola

Dimecres els informatius i magazins de totes les cadenes, públiques i privades, es feien ressò de la història de Manel Monteagudo, un home gallec que el 1979, quan tenia 22 anys, va patir una greu caiguda quan treballava en un vaixell mercant a l'Iraq i va quedar en estat vegetatiu durant 35 anys. Es va despertar a Espanya el 2014 amb 57 anys i amb l’impacte de com havia canviat ell mateix, la seva família i el món. En la notícia que vam veure a TV3, Monteagudo explicava com l’havia sorprès saber que Espanya havia guanyat un Mundial i no se’n sabia avenir de l’existència dels telèfons mòbils i la capacitat d’aquests ginys per localitzar persones. A La 1 de TVE va comentar que quan es va despertar la seva dona li va posar un mirall davant la cara perquè veiés com estava. “Un espejo que me dijo que había comprado en un todo a cien, que yo no sé lo que es eso”, va afegir fent riure tots els que l’escoltaven en la taula de La hora de La 1. Tots van comprendre que l’any 79 això dels basars xinesos encara no existia i el nom genèric que s’ha donat a l’establiment pot resultar desconcertant per a algú que ha estat fora d’òrbita tots aquests anys. Amb tot, ell insistia tant en la seva ignorància que va semblar un gag molt estudiat i integrat en el monòleg. Però el que provocava que, de sobte, la notícia grinyolés és quan explicava que s’havia trobat amb dues filles i dos nets. Dues filles i dos nets que per descomptat no hem vist per enlloc més enllà de les fotografies que tenia penjades a casa. Incomprensiblement ningú li va preguntar com havia tingut aquestes filles, que per l’edat que consta que tenen actualment van ser engendrades anys després de l’accident. ¿Una dona es pot inseminar d’un home en estat de coma que mai ha autoritzat prèviament aquesta intervenció? Automàticament, davant de l’impacte informatiu de la notícia, era inevitable pensar: ¿On és la Conchi? La nòvia que tenia quan va patir l’accident i que suposadament el va cuidar durant 35 anys ha desaparegut del mapa mediàtic. És estrany tenint en compte que en aquest tipus de notícies sempre s’aprofita l’estampa familiar per completar la història. No hi ha cap imatge de Monteagudo a l’hospital en tot aquest temps, tampoc les declaracions de cap metge que s’ocupés de portar el seu cas en tots aquests anys. A la informació li faltaven molts fonts.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però en aquesta història de presumpta superació hi ha un altre fet que fa desconfiar. Si comproves les seves intervencions televisives, a l’hora d’explicar la història Monteagudo recorre a frases idèntiques. Sovint explica circumstàncies mèdiques del procés en què ell estava en coma que, després, s’afanya a corregir: “Todo esto me lo ha explicado mi esposa”. Una esposa de la qual ara hem perdut el rastre.

Cargando
No hay anuncios

A l’inici de la notícia del Telenotícies, la locució del vídeo ens deia que Monteagudo acabava de publicar un llibre de poemes que es titulava De marinero a poeta. Ves que no es tracti del millor acte promocional de la història d’Espanya i d’una de les relliscades més èpiques del periodisme del país.