31/08/2016

La “multa” exemplar a Apple, un primer pas per acabar amb l’evasió

La xifra ja ho explica tot. El 2014 Apple va pagar a Irlanda, on té la seva seu europea, 50 euros d’impostos per cada milió de beneficis. És a dir, va pagar un 0,005% d’impostos quan, de fet, l’impost de societats irlandès, que ja és un dels més baixos d’Europa per mirar d’atreure multinacionals al seu país, és del 12,5%. A Espanya, on Apple no paga impostos perquè ho fa a Irlanda, és del 25%. És a dir, una de les multinacionals més grans i riques del món, la marca que es presenta com la punta de llança de la modernitat tecnològica, pràcticament no paga impostos.

Inscriu-te a la newsletter Comprar-se la democràciaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Feia tres anys que ho estava investigant i finalment ahir la Comissió Europea va anunciar que la companyia de Cupertino haurà de pagar a Irlanda 13.000 milions d’euros. No és, va afirmar la comissaria europea Margrethe Vestager, una multa. Senzillament es demana a l’empresa de l’iPhone que pagui el mateix que els altres. Han fet el càlcul i entre el 2003 i el 2014 el que li hauria tocat pagar pels 64.100 milions d’euros de beneficis que va tenir seria aquesta suma. S’hi hauran d’afegir, això sí, els interessos, però no està previst, cosa qüestionable, cap sanció addicional.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la Comissió Europea no sanciona Irlanda per aplicar aquesta política clarament discriminatòria respecte d’altres empreses i països. No pot fer-ho, però sí que pot obligar al fisc irlandès a activar-se per recuperar el que no ha ingressat. Tant el president d’Apple, Tim Cook, com el ministre d’Hisenda irlandès han reaccionat negant la major, avisant que recorreran la decisió als tribunals i assegurant que tot el que feien era legal i que la “multa” pot tenir repercussions greus per a les inversions a Europa.

A veure, el que ja està tenint repercussions greus per a tots els ciutadans europeus és que alguns països -entre els quals, també Holanda i Luxemburg- permetin a les grans multinacionals evadir legalment impostos dintre de la mateixa Unió Europea. L’enginyeria fiscal de les grans empreses per no pagar el que els pertocaria és un robatori legal que atempta contra l’estat del benestar i utilitza els impostos de la resta -que sufraguen els serveis i infraestructures que elles també fan servir- per augmentar el seu compte de resultats. Ja era hora que hi hagués alguna “multa” exemplar.