Muhammad Ali i Malcolm X: una amistat trencada

2 min

Des de l’esclat del moviment Black Lives Matter que les plataformes de streaming han farcit els seus arxius amb pel·lícules, sèries i documentals que aborden la història de la reivindicació dels drets dels afroamericans als Estats Units i les complexitats del conflicte racial. Recentment, Netflix ha estrenat un documental que ho explica a través de l’amistat entre dues figures clau dels anys seixanta en la defensa dels drets dels negres. Blood Brothers: Malcolm X and Muhammad Ali (traduït al castellà com a Hermanos de sangre ).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La primera mitja hora està destinada a explicar el context social i polític dels dos protagonistes. És, segurament, la part més feixuga. Però a partir del minut 28, quan per fi es coneixen el líder revolucionari i el boxejador de manera casual en un restaurant, la narració agafa ritme i interès. En el documental hi participen les filles de Muhammad Ali i Malcolm X i altres persones del seu entorn que, en la majoria dels casos, van ser testimonis d’una amistat que va ser tan profunda com fugaç: només va durar tres anys. Per il·lustrar el vincle entre els dos protagonistes es fan servir unes fotografies excel·lents i algunes imatges extretes d’emissions televisives de l’època. Els diferents testimonis aporten matisos i detalls de la relació d’amistat entre els dos personatges, a qui un dels activistes bateja com “els dos homes negres més lliures del segle XX”.

Més enllà de l’explicació i l’evolució cronològica dels fets, entre el 1962 i el 1965, Blood Brothers té dos punts forts i un però. El primer aspecte positiu és la capacitat de furgar en el perquè del trencament de l’amistat entre Muhammad Ali i Malcolm X. Entra en joc una altra figura rellevant, Elijah Muhammad, i com la influència del líder de la Nació de l’Islam va acabar tenint més poder que l’afecte entre els dos amics. La trama, a més, implica les interferències de l’FBI, Kennedy i les sospites al voltant de l’assassinat de Malcolm X. Una història que, entre línies, permet eliminar l’aura de perfecció que envolta els protagonistes.

L’altre punt fort és com el documental recupera l’essència de les reivindicacions, missatges i declaracions de Muhammad Ali i Malcolm X, i posa de manifest amb valentia com, amb els anys, s’ha suavitzat i manipulat el discurs de tots dos referents perquè la seva bel·ligerància i radicalitat no encaixa amb els paradigmes socials i de correcció política actuals. Les declaracions que veiem del boxejador arran de l’assassinat de qui va ser el seu amic són dures i sorprenents.

El final és el més dubtós. Les descendents dels dos protagonistes semblen haver pactat un missatge de concòrdia, penediment i amor etern entre les dues figures per afavorir la memòria de Muhammad Ali i Malcolm X. Una estratègia que sembla correspondre més a l’interès familiar i personal que al rigor històric.

stats