CRÍTICA DE TV

Primera cita amb un franquista

Primera cita amb un franquista
i Mònica Planas
12/06/2020
2 min

Dimecres el programa de cites First dates de Cuatro reemetia un programa que l’any passat ja va ser polèmic a causa d’un candidat esperpèntic. L’home entrava al restaurant amb el so d’una cobla molt castissa i afirmava: “España para mí es mi madre, mi alma, mi familia”. Era un Guàrdia Civil retirat als 54 anys i originari de Valdepeñas. Carlos Sobera, el presentador, s’interessava pel seu patriotisme. Ell, fatxenda, li explicava que per la seva feina anava armat i que “yo le digo a mis amigas que si hay un conflicto que se aparten, porque yo voy a intervenir”. Sobera li demanava pel tipus de dona que buscava. “Elegante, educada y que sepa estar”, exigia. El presentador li preguntava què passaria si la dona que li havien escollit per sopar no compartia la mateixa ideologia i el guàrdia civil arrufava el nas: “Soy bastante tolerante, pero si no comulgamos en el ambiente este de la forma de pensar ya hay un shock. Soy muy patriota y si me viene aquí un coletas...” En el vídeo de l’entrevista individual explicava orgullós: “Yo en mi casa tengo al general Franco presidiendo la mesa”. I feia un gest generós amb el braç, com si la imatge del dictador fos realment gran. “Si la gente me tilda de franquista, pues me da igual...” D’obsequi per a la dona que soparia amb ell li portava una tassa amb l’emblema de la Guàrdia Civil, la bandera d’Espanya i la llegenda "Arriba España" en lletres gegants. A continuació, passàvem a conèixer la hipotètica parella que estava a punt d’ampliar la vaixella de casa. Ella es definia com de dretes, duia una bandera espanyola al braçalet i una altra tatuada al turmell. Sobera somreia pensant que acaba d’unir dues mitges taronges. Fins i tot li va demanar a la convidada que, abans d’asseure’s a taula, li ensenyés el tatuatge al Guàrdia Civil, convençut que allò li agradaria. Però no va ser així. Ell mostrava menyspreu pels tatuatges i altres decoracions corporals: “Respeto al que se pone los pírcings pero no lo tolero”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La parella no va congeniar. La dona, davant l’autoritarisme i la intolerància que va evidenciar el Guàrdia Civil durant la conversa, va agafar distància.

Però això és el menys important. El greu és que, una vegada més, Mediaset torna a normalitzar el franquisme mostrant simpatitzants de la dictadura com a grans patriotes i exemplars servidors públics. És habitual que First dates jugui amb les compatibilitats ideològiques a l’hora de tensionar o afavorir relacions, però incloure feixistes en aquesta dinàmica és perillós perquè equipara posicions que no són comparables. S’està disfressant de democràtica una opció feixista, acompanyada de frases com “Yo soy bastante tolerante”, “Yo soy muy respetuoso” i a continuació sempre hi ha un “però”. Se’ls inclou en l’espectacle perquè garanteixen l’entreteniment, però, en realitat, el seu discurs disfressat de grans valors i patriotisme el que fa és legitimar la ultradreta i, sobretot, promoure’n l’exhibició com un acte de gallardia nacional que se sent amb la potestat de menysprear o estigmatitzar, per raons fins i tot estètiques, la resta de ciutadans.

stats