21/10/2020

La preqüela de l''A por ellos'

Movistar+ ha estrenat Antidisturbios, una sèrie de sis capítols que fa una immersió en una unitat d’antiavalots de Madrid amb el realisme propi d’un docu-reality policial. Càmera a l’espatlla, molta corredissa i mascles alfa. Rodrigo Sorogoyen i Isabel Peña han creat una ficció amarada de l’actualitat policial, judicial i social espanyola. La història arrenca amb un desnonament sense els protocols reglamentaris que acaba a cops de porra i amb un immigrant mort. La investigació del cas per part del departament d’assumptes interns portarà a descobrir una trama molt més complexa que agafarà aires de thriller policial. Amb especulació immobiliària i corrupció en les més altes instàncies, i ensenyant com funcionen les clavegueres de l’estat amb un personatge que recorda Villarejo. La sèrie culpa la corrupció del sistema de la mala praxi policial. I mostra com això es filtra fins i tot a les llars dels antiavalots: drogoaddicció, polimedicació, malalties, agressivitat en les relacions de la parella, masclisme, desatenció familiar, assetjament sexual i dificultats econòmiques. I és en aquest sentit que la sèrie resulta molesta: el que inicialment sembla una mirada freda sobre un cos policial caduc i incompetent es va convertint en una humanització dels antidisturbis, que són mostrats com les últimes víctimes d’un sistema podrit. Això sí, el càsting d’aquests protagonistes i les seves interpretacions són extraordinàries. Raúl Arévalo, Hovik Keuchkerian, Roberto Álamo, Raúl Prieto, Álex García i Patrick Criado supuren testosterona, agressivitat i feixisme pels racons més insòlits del seu cos. La sèrie, de fet, juga a exhibir aquesta masculinitat tòxica que engendra violència.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Antidisturbios pertorba en dos sentits. Per una banda, aquesta ambivalència sibil·lina dels antiavalots que, malgrat els seus excessos, reben l’admiració d'un relat que els vol fer entranyables. I per altra, la sexualització gratuïta de la protagonista. La responsable de la investigació d’assumptes interns (interpretada per Vicky Luengo), que simbolitza la integritat professional, és abocada capritxosament a una trama de desig sexual ridícula que no s’ajusta al perfil del personatge. És un clàssic tronat i masclista de les ficcions que els personatges femenins amb autoritat moral i professional acabin desacreditats a causa de les passions més baixes.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha algunes subtileses que entronquen amb una realitat que coneixem: en el segon capítol, un antiavalot dina a casa i de fons se sent la veu de Jordi Cuixart i Carme Forcadell a través de la televisió. Ens ubica cronològicament i servirà per acabar la sèrie amb els policies a punt d’instal·lar-se al famós creuer del Piolín. Antidisturbios és la preqüela de l'A por ellos protagonitzada pels responsables de les garrotades de l'1 d'Octubre. La segona temporada promet: els estomacats no seran els immigrants o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Els atonyinats seran els independentistes i serviran per justificar la gran humanitat dels que fotien cops de porra.