CRÍTICA DE TV

La ferum d’'Antena 3 Noticias'

La ferum d’Antena3 Noticias
i Mònica Planas
10/07/2020
2 min

Dijous, a Antena 3 Noticias, a l’edició del migdia que presenta Sandra Golpe, repassaven les circumstàncies dels diferents brots de coronavirus que s’estaven produint arreu d’Espanya. Amb un mapa del país en pantalla es destacava el cas de Cartagena amb la notícia de l’arribada d’una pastera amb setanta persones a bord, dues de les quals havien donat positiu per la malaltia en els tests practicats pel personal sanitari que els havia atès. Del grup que viatjava en aquella barca, nou persones havien fugit de les autoritats. I amb totes aquestes dades, l’informatiu va dissenyar un infogràfic clarament racista. El periodista Javier Gallego ho explicava amb un croquis al seu costat que distingia entre persones i immigrants. Al costat del rètol dels nou immigrants hi van col·locar la icona d’una lupa per fer referència a la situació de recerca policial, mentre que al costat del rètol de les setanta persones s’hi dibuixava la icona d’una pastera. La diferenciació entre persones i immigrants esdevenia un missatge racista. Excloure els immigrants del grup de persones era un acte de deshumanització molt greu. El terme immigrants, a més, quedava associat al grup dels fugitius. Per tant, de manera contundent el fenomen de la immigració es vinculava a circumstàncies delictives i de perill de contagi.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Tot aquest context informatiu d’una pastera plena de gent acabada d’arribar a Espanya, alguns dels quals infectats pel covid-19 i d’altres de fugitius, va contribuir a crear el caldo de cultiu perfecte per generar cert pànic social. La notícia de Cartagena provocava confusió perquè fàcilment s’inferia que les nou persones desaparegudes estaven malaltes i campaven lliurement pel país infectant la població, quan, en realitat, les que havien donat positiu eren unes altres que estaven ingressades. El relat dels fets d’Antena 3 desprenia una ferum molt sospitosa que vinculava directament la malaltia amb la immigració. Una circumstància que es veia reforçada, encara més, amb la situació dels temporers de Lleida. Caure en aquestes associacions és fals i perillós. Primer, perquè bona part de l’audiència pot interpretar que els nous brots o contagis s’estan donant exclusivament en entorns freqüentats per immigrants i, per tant, crear la confusió que lluny d’aquest àmbit el perill és inexistent. I segon perquè aquest enfocament pot provocar actituds xenòfobes que estigmatitzin el col·lectiu.

Tenint en compte que el dia abans, en el mateix programa, informaven (amb caràcter preventiu i cert deix alarmista) de la intenció de Podem de donar papers a dos milions d’immigrants que eren a Espanya durant l’estat d’alarma, potser tot plegat no és un error desafortunat sinó que delata un estat d’opinió que convé reforçar.

stats