CRÍTICA TV

'Espejo público' i les gallines violades

i Mònica Planas
30/08/2019
2 min
9
Regala aquest article

La versió d’estiu d''Espejo público', amb Lorena García al capdavant, oferia a l’audiència un titular alarmant: "¿Gallinas ‘violadas’?" El programa ho justificava dient que havien aparegut uns vídeos que s’havien convertit en virals a les xarxes. És molt habitual que programes de televisió ofereixin continguts porqueria amb l’excusa que s’han viralitzat. Sovint ni tan sols és així, però emparar-se en això serveix per exculpar el programa i carregar la responsabilitat sobre la ciutadania, que és la que ha incentivat la popularització del vídeo.

Qui hauria alertat de la violació de les gallines és un col·lectiu vegà del poble d’Osor, a la comarca de la Selva. El santuari animal d’Ànimes Veganes va gravar un vídeo anunciant que havia separat els galls de les gallines perquè aquestes eren assetjades i violades pels mascles. El col·lectiu animalista critica el consum d’ous per part dels humans. En el vídeo es veia com les protagonistes esclafaven uns ous: “¡Los huevos para las gallinas!” Quan els ous es trencaven, les gallines anaven a picotejar-ne el rovell per alimentar-se. No entrarem a valorar la posada en escena i alguns plantejaments alimentaris i d’etologia del col·lectiu del santuari perquè, per sort, aquesta no és la missió de la crítica televisiva. Ens centrarem en com 'Espejo público' ho va abordar informativament convidant les responsables a participar en una connexió en directe. I així és com, de veritat, els vídeos s’han fet virals.

Les burles dels tertulians van ser immediates. “¿Podríamos hablar de canibalismo si tiráis los huevos para que se los coman las gallinas?”, preguntava un. “¡Cualquiera que se esté planteando hacerse vegano que vea los efectos secundarios que tiene en las mujeres adultas!”, reia un altre. “¿El que come pollos es un criminal?”, insistia el primer. “No, si ya verás, cuando coman un poquito mejor lo verán de otra manera...”, li responia el segon. A continuació va sortir un altre tema que va cridar l’atenció dels col·laboradors: “Utilizáis continuamente el lenguaje inclusivo...” Les protagonistes van teoritzar sobre la inexistència dels gèneres, fet que va suposar una nova excusa per burlar-se d’elles.

L’escena posa de relleu el criteri periodístic del programa: convida persones només per enfotre-se’n a la cara en base a una suposada viralitat i a una notícia inexistent. Quina rellevància té que a Osor hi hagi tres persones que han decidit separar els galls de les gallines? Però tot té una raó de ser. Minuts més tard, el programa promocionava a les seves pròpies xarxes socials la mofa, referint-se a les protagonistes com a ‘feministes’. Cercle tancat. Una vegada més es tracta que la cadena conservadora ridiculitzi el feminisme associant-lo a conductes que titllen d’esperpèntiques. Va molt més enllà d’una qüestió d’ous. O no...

stats