08/05/2011

El món després de Bin Laden

Twitter, Facebook i companyia han empetitit encara més el món. Així com hi ha qui ha escrit la història de la humanitat en 300 pàgines -llegiu la Breu història del món d'Enrst Gombrich-, també podem resumir el món després de Bin Laden en les poques paraules que conté aquest article. Vista l'opinió publicada, bàsicament tenim tres posicions.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Als Estats Units no hi ha discussió possible: Obama ha fet el que havia de fer, i punt. La unanimitat és general entre demòcrates i republicans, en cercles intel·lectuals i professionals, i ja no diguem al carrer. Europa, en canvi, està dividida: la seva classe política dirigent s'ha afanyat a felicitar el president nord-americà, però hi ha hagut contestació per part de veus de referència que recorden que, malgrat la bestialitat dels seus crims, se l'hauria d'haver detingut i jutjat. I el món àrab i el bloc musulmà, que no són exactament el mateix, amarats d'un antioccidentalisme popular, bascula entre la revenja i una condemna més formal que sentida.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, el món després de Bin Laden és moralment més feble, per venjatiu. Més segur? La sensació no és precisament de seguretat. Ja ho veurem, però toquem fusta. Políticament, el canvi principal és que Obama s'ha reforçat internatment i ha perdut autoritat a l'exterior. És més líder a casa i menys a fora. I les percepcions col·lectives no casen: Nord-amèrica respira satisfeta, Europa té escrúpols (pocs) i en les societats, governs i llars musulmanes hi ha remor de fons.