El món que ens estan deixant els adults
Fa uns dies alguns dels principals científics del món en canvi climàtic van confirmar que els humans estem fent canvis irreversibles al nostre planeta i que el clima extrem no farà més que agreujar-se. Es tracta d'un "codi vermell per a la humanitat", va dir el secretari general de les Nacions Unides.
Ho és. Però joves com nosaltres fa anys que fem sonar aquesta alarma. Senzillament no ens heu escoltat.
El 20 d’agost del 2018, una nena va protagonitzar una protesta solitària davant del Parlament suec. La seva intenció era quedar-s'hi tres setmanes. Divendres passat la vaga de Greta Thunberg va complir tres anys. Abans i tot, joves valents de tot el món parlaven de la crisi climàtica a les seves comunitats. Avui, milions de nens i joves s’han unit en un moviment que clama amb una sola veu exigint als dirigents que facin el que calgui per salvar el nostre planeta de les onades de calor sense precedents, les inundacions massives i els grans incendis forestals a què assistim cada vegada més sovint. La nostra protesta no s'acabarà fins que no s'acabi la inacció.
Per als nens i els joves, el canvi climàtic és l’amenaça més gran al nostre futur. Som els que haurem de netejar el desgavell que heu armat els adults i som els que més podem patir ara. Els nens són més vulnerables que els adults als fenòmens meteorològics perillosos, malalties i altres danys causats pel canvi climàtic. Per això és tan important la nova anàlisi que ha publicat aquests dies l'Unicef.
L’Índex de Risc Climàtic Infantil proporciona la primera visió completa d’on i com aquesta crisi afecta els nens. Classifica els països en funció de l’exposició dels nens als xocs climàtics i ambientals, així com de la seva vulnerabilitat subjacent a aquests xocs.
L'Índex revela que, en aquest moment, pràcticament tots els nens del planeta estan exposats almenys a un perill climàtic o ambiental. Uns 850 milions, una xifra aclaparadora que representa aproximadament un terç dels nens del món, estan exposats a quatre o més riscos climàtics o ambientals, com ara onades de calor, ciclons, contaminació atmosfèrica, inundacions o escassetat d’aigua. Mil milions de nens, gairebé la meitat dels nens del món, viuen en països de "risc extremadament elevat", segons informen els investigadors de l'Unicef.
Aquest és el món que ens estan deixant. Però encara hi ha temps per canviar el nostre futur climàtic. A tot el món, el nostre moviment de joves activistes continua creixent.
A Tahsin Uddin, de 23 anys, de Bangladesh, veure els impactes del canvi climàtic al seu poble i en altres zones costaneres el va empènyer a l’acció. És un apassionat de l’educació climàtica i ha creat una xarxa de joves periodistes i educadors que busca despertar consciències i que organitza neteges de vies fluvials plenes de contaminació per residus plàstics.
A les Filipines, Mitzi Jonelle Tan, de 23 anys, ha hagut de fer els deures a la llum de les espelmes mentre els tifons es desencadenaven a l’exterior. A vegades tenia por d'ofegar-se al seu propi dormitori quan l'aigua l'inundava. Ara lidera els joves del seu país en la resposta a les seqüeles dels tifons i altres vicissituds compartint menjar, aigua, roba i suport amb les comunitats més afectades.
A Zimbàbue, a Nkosi Nyathi, de 18 anys, li preocupa la crisi alimentària que pot arribar si els patrons meteorològics es mantenen. Les onades de calor van convertir l’escola en una experiència difícil per a ell i els seus companys. Ara està en contacte amb líders de tot el món per exigir-los la inclusió dels joves en les decisions que afectin el seu futur.
L’objectiu fonamental dels adults de qualsevol societat és protegir els seus fills i fer tot el possible per deixar un món millor que el que van heretar. La generació actual d’adults, i les generacions anteriors, estan fracassant a escala global.
L’Índex de Risc Climàtic Infantil revela una alarmant falta d'equitat al món en relació als pitjors efectes del canvi climàtic. Trenta-tres països, incloent-hi la República Centreafricana, el Txad, Nigèria i Guinea, es consideren de risc extremadament elevat per als nens, però aquests països són responsables col·lectivament només del 9% de les emissions mundials de diòxid de carboni. Els deu països amb més emissions, inclosos la Xina, els Estats Units, Rússia i el Japó, representen junts gairebé el 70% de les emissions mundials. I els nens d'aquests estats amb més emissions tenen riscos inferiors: només un d'aquests països, l'Índia, està classificat com a extremadament alt en l'informe de l'Unicef.
Molts països de risc alt són països pobres del Sud mundial, i és aquí on les persones patiran més afectacions, tot i contribuir menys al problema. No permetrem que els països industrialitzats esquivin la seva responsabilitat en el sofriment de nens d'altres parts del món. Els governs, la indústria i la resta de la comunitat internacional han de treballar junts per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, tal com es van comprometre a fer 195 països a l’Acord de París sobre el clima l'any 2015.
Queden menys de 100 dies per a la Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic, també coneguda com a COP26, a Glasgow. Els científics del clima han deixat clar que ara és el moment: hem d’actuar amb urgència per evitar les pitjors conseqüències possibles. Els joves del món estan al costat dels científics i continuaran fent sonar l’alarma.
Travessem una crisi de crisis. Una crisi de contaminació. Una crisi climàtica. Una crisi de drets dels infants. No permetrem que el món miri cap a una altra banda.
Signen aquest article els joves activistes climàtics Greta Thunberg (Suècia), Adriana Calderón (Mèxic), Farzana Faruk Jhumu (Bangladesh) i Eric Njuguna (Kènia). Tots quatre són autors del pròleg a l'Índex de Risc Climàtic Infantil de l'Unicef i treballen amb el moviment Fridays for Future
Copyright The New York Times