El mòbil que ens ha de matar

A les fotos, turistes a Venècia,  París i a les muntanyes austríaques.  A baix, Tony Wheeler.
08/12/2023
2 min

Perdonin, estimats lectors, que hi torni. Ahir, que els estossinava amb la lectura i el desastrós informe PISA a Catalunya, un dels comentaris a l’article feia: “I els pares, que llegeixen?” Naturalment, la resposta és “No”. Llegir costa molt. És com conduir. Si no oblides la complexa mecànica, no pots gaudir.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Jo sempre vaig defensar, quan vaig començar a escriure, l’any 1999, que la tele no acabava amb la lectura, perquè jo mateixa em mirava la tele i llegia. Ara, però, les coses han canviat. Ara sí que penso que les pantalles, per força, acabaran amb un sistema complex i obsolet com la lectura. Transformar en imatges uns símbols.

Jo mateixa llegeixo aquest diari en pantalla i faig els mots encreuats en pantalla (és més fàcils: si vull en puc veure les solucions i no haig d’esperar l’endemà). L’altre dia, al programa de la Melero, l’actor Enric Auquer explicava que a les pel·lícules d’ara hi ha més primers plans, i no tants plans generals, perquè hom calcula que seran vistes en un mòbil.

L’altre dia, per un aniversari molt feliç, em van regalar un viatge a Venècia. Em mirava els (altres) turistes a les góndoles (jo no m’ho vaig poder permetre, i potser ni ganes). Tots ells, aquest, l’altre, el de més enllà, es gravaven durant el viatge. Veies el senyor remant i veies els turistes gravant. Com que gravaven, veien, esclar, tot allò que veien, a través de la pantalla. Cap góndola sense senyor o senyora gravant. Cap. Impossible.

Quants viatges en góndola es generen cada dia, cada dia, a Venècia? Aquests tres cap a Barcelona, aquests sis cap a Manchester, aquests dotze cap a Nova York... Em gravo, així no ho hauré de descriure. Em veig, cada dia, caminant, amb el mòbil a la mà pel carrer. Per casa, amb el mòbil a la taula o al sofà, ni un instant sense mòbil. Em veig dient “Heu vist el meu mòbil?”. I ara, aquí el tinc, aquí el tinc, aviam si algú m’envia un mem o unes imatges d’un viatge en góndola. 

Empar Moliner és escriptora
stats