Què més pot fer Catalunya per enfortir Europa?

Em sembla que s’està encetant un període de prendre decisions, tant a Brussel·les com a Madrid i a Barcelona, que pot ajudar a preparar un futur més positiu i sostenible per a l’economia europea. Altres vegades ja he dit que en la futura perspectiva de competència global entre els EUA, la Xina i la UE, aquesta té molta menys població i molts menys recursos naturals, i que, per tant, ha de centrar la seva productivitat i competitivitat sobretot en el nivell de coneixements i capacitació de les persones, en la cooperació empresarial, i en el desenvolupament científic i tecnològic. Si a això hi afegim la urgència de fer front al repte ecològic, ens cal ser forts sobretot en les tecnologies relacionades amb l'electrònica, la fotònica, els computadors, i la IA.

Inscriu-te a la newsletter Les transformacions que venenLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquesta no és la nostra situació actual i és urgent recuperar-la. Per això m’ha resultat agradable veure que Ursula von der Leyen, Teresa Ribera, Pedro Sánchez i Salvador Illa ho tenen clar; i que també han estat oportuns i valuosos els recents informes d’Enrico Letta i Mario Dragui. Tots plegats es preocupen o comencen a prendre decisions sobre diferents temes a més del tecnològic, però jo vull limitar-me a aquest fent una mirada sobretot des de la situació i les perspectives a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

1. Mesures que cal prendre. Ens cal reforçar les activitats de recerca i desenvolupament en els quatre sectors indicats, tant en els centres de caràcter públic (universitats i centres de recerca) com de tipus privat (empreses i grups d’empreses). Ens cal que els governs reforcin les primeres i estimulin amb ajuts les segones. Cal que s’estudiï també en aquests casos, la possibilitat d’actuacions de col·laboració pública-privada i unes regles per a una utilització oberta dels resultats per part d'altres empreses o usuaris. També cal que s’estimulin i promocionin mecanismes reglamentaris o financers per tal que els nous coneixements i tecnologies creats en el sector públic siguin utilitzats per la innovació en producte o en sistemes de producció, i no quedin limitats al sector científic. Catalunya té un sector científic important tant en quantitat com en qualitat, però no té els nivells d’innovació que correspondria. Això té a veure amb els sectors dominants de l’economia, amb la dimensió de les empreses i amb les dificultats de creixement i col·laboració, tant per raons històriques com burocràtiques.

Cargando
No hay anuncios

S’han de fer desaparèixer les fronteres encara existents en el conjunt de la UE de manera que aquest creixement o aquesta col·laboració tinguin un caràcter com a mínim europeu. Aquesta necessitat té a veure amb la urgència de completar la construcció del mercat únic, tant en aspectes legals com financers, com fiscals... Però no és ara quan em toca parlar-ne.

2. L'oportunitat per a Catalunya. Des de fa uns anys, tenint en compte les dificultats alemanyes i franceses, el paper d’Espanya en la UE ha augmentat i millorat. En paral·lel amb això, la imatge exterior de Catalunya amb relació a les noves tecnologies (Supercomputador Mare Nostrum, Sincrotró ALBA, Institut de Fotònica, i moltíssimes altres realitats) ha crescut i és més atractiva. Ens trobem, doncs, en la coincidència de diverses situacions que suposen una oportunitat. La UE veu que cal enfortir-se per fer front a un període més difícil des de diversos punts de vista i que això demana més unitat, més col·laboració i més potència tecnològica. Aquestes circumstàncies fan que es prenguin mesures per augmentar la capacitat de proposar i finançar amb bons o amb diners de caràcter europeu programes que surtin dels estats membres, i sobretot si és d'un conjunt d'estats.

Cargando
No hay anuncios

Això explica en bona part perquè aquestes darreres setmanes hem vist una desitjable actitud des de la Comissió Europea per encarregar –finançant-ho parcialment– a entitats espanyoles i sobretot catalanes, tasques de recerca, de desenvolupament, de comprovació i de transferència de la innovació. Això, sobretot al voltant dels xips fotònics i també d’altres àrees dels altres tres sectors. Aprofitem-ho, perquè coincideix també amb una actitud des del govern de Madrid a ajudar i a cofinançar programes amb la implicació també del Govern de la Generalitat.

3. Un darrer apunt personal. Disculpeu-me que acabi amb un petit record personal. Voldria expressar el meu agraïment a tres persones que van ajudar molt a aquesta bona imatge de Catalunya a la que m’he referit. Es tracta dels amics Mateo Valero, Ramón Pascual, i Lluís Torner. Vaig viure de prop les seves tres iniciatives abans mencionades, i fins i tot, encara que poc, els vaig ajudar, des de Madrid o des de Brussel·les, quan m’ho van demanar.