Més espai per als corresponsals
Diumenge a la nit TV3 va fer un programa especial per embolcallar el 30 minuts. Conflicte interior, presentat pel periodista Roger Escapa, cedia el protagonisme als periodistes que habitualment s’encarreguen d’explicar-nos què passa arreu del món, sobretot en zones de conflicte. Els corresponsals de TV3 Nicolás Valle, Txell Feixas, Joan Roura i Manel Alías i els reporters Alba Sotorra i David Fontseca posaven en comú en una taula rodona les seves experiències professionals, la percepció de la seva feina i els criteris que apliquen quan treballen en situacions crítiques. El programa servia de context per al reportatge Territori talibà, de la BBC i la PBS, on se’ns mostraven les condicions de vida a l’Afganistan després dels primers cent dies de poder del nou règim.
Va ser una nit temàtica molt sòlida, diferent del que estem acostumats i interessantíssima. I l’audiència ho va saber apreciar. Conflicte interior va ser el tercer programa més vist a Catalunya diumenge després dels Telenotícies. Tot i l’austeritat del plató es va aconseguir un entorn càlid i elegant que recollia els convidats i facilitava l’intercanvi de parers entre ells. Es va reflexionar al voltant de l’equilibri entre la suposada distància informativa i la importància de la humanitat i el tracte proper a l’hora de relacionar-se amb víctimes de la guerra i la violència. Les seves aportacions combinaven exemples de vivències personals que sempre atrapen i resulten apassionants, amb dilemes ètics i preses de decisions professionals complicades. El títol del programa, Conflictes interiors, denotava el desig d’immiscir-se en el peatge psicològic de la feina dels corresponsals de guerra. De fet, les preguntes que els feia Roger Escapa per estimular la conversa coral en algunes ocasions destil·laven un cert entestament per arribar a aquestes capes més profundes de les seves vides d’una manera massa directa, indagant què hi ha de veritat i què de llegenda en la figura del corresponsal maleït que es debat entre la vida apassionant i el descens a l’infern. Curiosament, però, es va produir un fet prou simptomàtic. No tots els convidats es van obrir amb la mateixa facilitat en aquest sentit i alguns van preservar un hermetisme a l’hora de donar a conèixer la faceta més personal que també és interpretable.
Conflicte interior va fer evidents uns quants aspectes que la cadena hauria de tenir en compte. El més obvi, que l’espectador de TV3 està disposat a consumir una televisió amb un relat més profund i pausat sobre l’actualitat, i que els diumenges en el marc del 30 minuts és un bon moment per fer-ho. I també que els serveis informatius han de posar més en valor la figura dels corresponsals i de la secció d’internacional perquè són rols molt ben valorats per l’audiència, prestigien la cadena i apugen el nivell d’una graella que massa sovint cau en la tonteria. Potser en comptes de perdre hores i diners intentant captar els espectadors més joves, els sortiria més a compte seduir i retenir els que esperen de la televisió bons productes d’un cert gruix intel·lectual.