A finals d’aquest mes de juny, el dia 25, tindrà lloc al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet un acte per recordar i reivindicar la figura de l’escriptor colomenc Josep Sol. Amb aquesta mateixa intenció, l’editorial badalonina Pont del Petroli ha publicat aquesta primavera el llibre d’aquest autor titulat Elionor. Es tracta d’un recull de relats que es va publicar per primera vegada l’any 1935, prologat per Joan Puig i Ferrater, amb una bona rebuda de la crítica.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Fa només unes setmanes, des d’aquest mateix racó del diari us comentava la publicació del llibre Just Cabot i les veus vives de l’exili, de Valentí Soler. Podem considerar, doncs, i celebrar, que al Barcelonès Nord hi ha una voluntat clara de rescatar els autors que la Guerra Civil i el franquisme van condemnar a l’oblit.

Cargando
No hay anuncios

La recuperació de Josep Sol és especialment interessant perquè, segons explica l’estudiós de la seva obra Jacint Torrents, aquest escriptor fill de pagesos de Santa Coloma era autodidacta i, sense haver passat per la universitat, escrivia novel·les, col·laborava a la premsa i traduïa de l’anglès l’Ulysses de Joyce o estudiava l’obra d’Edgar Allan Poe.

També hi ha un element que fa imprescindible el descobriment de l’obra de Sol per als que pertanyem a aquesta comarca del Barcelonès Nord que, aombrada per la gran Barcelona, mai no ha acabat de trobar la seva identitat.

Cargando
No hay anuncios

Segons m’explica el poeta colomenc Rodolfo del Hoyo, a l’obra de Josep Sol hi apareixen de manera recurrent escenaris badalonins, adrianencs i colomencs, com els turons de Santa Coloma, la platja badalonina i la serralada de Marina, i hi parla d’aquestes ciutats del Barcelonès Nord com a unitat.

En el quarantè aniversari de la mort de Josep Sol, es va crear a Santa Coloma una comissió, en la qual participen l’Ajuntament i diverses institucions i personalitats locals, per fer-nos redescobrir aquest escriptor. És d’esperar que el ressò arribi més enllà dels límits de la comarca perquè, com deia Dalí, ja se sap que el més local acaba essent el més universal.

Cargando
No hay anuncios

Després de la publicació d’Elionor, la Comissió Josep Sol i l’editorial Pont del Petroli tenen el propòsit de recuperar també Una adolescència, una mena de diari de l’escriptor, i Appassionata, la seva primera novel·la.

Amb Josep Sol i altres escriptors oblidats retrobem part de la nostra pròpia memòria. Al relat Enllà dels camins (integrat a Elionor), per exemple, es narra com es van viure els fets del 6 d’Octubre a Santa Coloma.

Cargando
No hay anuncios

Josep Sol va ser mobilitzat als vint-i-vuit anys. Des del front va publicar a Meridià (l’antiga revista Mirador) un conjunt d’articles que són un exemple magnífic de la narrativa de guerra. Tant de bo alguna editorial tingui la iniciativa de recuperar aquests textos, agrupats amb el títol genèric de Si no fos la guerra...!. Josep Sol hi confessa l’esperança que "petita i tot, la meva obra primicera no deixaria de tenir un cert accent, que jo m'aventurava a considerar útil a la meva pàtria" [Meridià (10-V-1938)].

Tenim l’oportunitat –i l’obligació– de conèixer la nostra història i de retre homenatge a tota la generació d’homes i dones que van veure estroncada la seva vida i la seva carrera per la guerra i la dictadura. És el mínim –potser l’únic– que podem fer.