24/07/2020

La salut a un clic

La salut digital o eSalut (eHealth) és un àmbit que prové de la intersecció entre diverses disciplines, entre les quals hi ha la informàtica mèdica, la salut pública, l’atenció sanitària i les telecomunicacions. En el món acadèmic ja fa molts anys que s’ha conceptualitzat i l’OMS en té una divisió que se n’ocupa des de fa temps, però ha sigut durant la pandèmia de covid-19 que la pràctica de la salut digital ha fet eclosió.

Inscriu-te a la newsletter Comprar-se la democràciaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La pandèmia ha servit d’accelerador de moltes pràctiques que ja existien, com ara el teletreball, però que en fer-se necessàries hem pogut implementar i així analitzar-ne els seus pros i contres. El mateix està passant amb la salut digital. Es veia –i encara es veu– amb certa desconfiança, com passa amb totes les innovacions, però n’hem vist més que mai la necessitat, i així, a més de seguir estudiant-la, en podem parlar obertament amb tothom que senti que l'interpel·la, sigui professional o ciutadà interessat.

Cargando
No hay anuncios

Durant el confinament ens ha semblat còmode que poguéssim fer una consulta per telèfon i que ens enviessin directament la recepta a l’ordinador de la farmàcia. I és que ja abans era útil poder demanar visita per internet o no haver d’anar amb els papers d’interconsulta d’un professional a l’altre. Ara ja es comuniquen directament i comparteixen la nostra història clínica, incloses les ressonàncies i les radiografies (que, segons de quina part del cos es tractava, eren tan grans que no sabíem mai on guardar-les). Tenir a un clic la consulta de la nostra pròpia història clínica també ens pot facilitar la vida (per recordar una lesió o una medicació de fa anys, per exemple).

Fa temps que consultem a internet tota mena d’informació sobre salut, però darrerament n’ha augmentat la qualitat i també sabem millor com destriar el gra de la palla. I encara en sabrem més a mesura que anem aprenent els criteris per discernir entre els continguts que són consistents i els que no ho són. A més, hem vist que hi ha aplicacions de mòbil que serveixen per ajudar-nos a controlar la diabetis o per fer el seguiment d’una pandèmia. En aquest darrer cas, fent recerca científica que també inclogui la participació dels usuaris i especialistes en ètica, estic convençuda que podrem trobar la solució tecnològica adequada.

Cargando
No hay anuncios

També hem après que totes les nostres dades juntes, sense cap necessitat d’identificar qui és qui, ajuden a estudiar factors de risc (per a la salut cardiovascular, entre d’altres) i predir possibles evolucions d’epidèmies. Ja ho sabíem de l’epidèmia de grip, però en la de covid-19 s’han arribat a fer populars les corbes epidèmiques a tot el món. Els diaris i les xarxes socials en van plens cada dia. La ciència de dades s’ha fet visible arreu.

Res no estè exempt de problemes, però la salut digital ens posa la salut a les mans, gràcies sobretot a internet. Ens permet interactuar, tant pensant en la salut individual com en la col·lectiva, i fa que la ciència de dades en sigui un component clau. Una invitació a conrear la cultura de la pròpia salut i de la de la comunitat.