Les infermeres som una peça clau

i Margarita Esteve
31/07/2019
2 min

Fa uns dies el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI) va presentar un nou repte per millorar l’atenció domiciliària amb una visió integral sanitària i social amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida del ciutadà pacient crònic en el seu domicili, tant en els aspectes relacionats amb la seva malaltia com en els que en deriven (funcionals, socials i emocionals). S’encara una nova manera d’afrontar els dos principals problemes de salut i benestar de la nostra societat, la cronificació i l’envelliment. I es pretén fer-ho a través de la innovació. Bona idea.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Que el sector de la salut i el social treballin conjuntament no hauria de ser cap novetat, però encara queda molt de camí per fer si realment entenem que la salut de les persones va més enllà de l’absència de malaltia.

Per poder fer sostenible el sistema, els equips en un sentit ampli –infermeres, treballadors socials, metges, educadors socials, fisioterapeutes, psicòlegs, voluntaris– hauran d’afrontar que l’èxit de la nostra societat, amb l’allargament de l’esperança de vida –que comporta un fort increment de l’envelliment i conseqüentment l’increment de les malalties cròniques i de la dependència i el retard del moment de la mort– no sigui el seu taló d’Aquil·les.

Cal impulsar una gestió de l’atenció domiciliària multidisciplinària, més eficient i coordinada. I aquí és on les infermeres som la peça clau. Sens dubte ho hem de liderar.

Des de l’Associació Catalana de Direccions Infermeres (ACDI) fa temps que reivindiquem l’excel·lència, la professionalitat i l’enfortiment del rol de la infermera en la gestió de la salut entesa com un tot. I és importantíssim que el departament de Salut i el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya s’impliquin en aquest repte del CIMTI per tal de millorar la sostenibilitat del sistema.

Ara cal que les infermeres presentem projectes innovadors i fem realitat allò que moltes tenim al cap de fa temps. S’obre una finestra d’oportunitat important.

Fa uns dies la consellera de Salut, Alba Vergés, va dir al Fòrum Europa-Barcelona Tribuna que les infermeres som el node, la ròtula dels equips assistencials multidisciplinaris que presten serveis al ciutadà, i va assegurar que treballa pel desplegament complet de les nostres competències. Esperem que així sigui. Aquest ha de ser l’objectiu. Però hem de recordar que falten professionals: ocupem el lloc 24 de 28 països de la Unió Europea i, per tant, estem molt per sota de la ràtio europea d’infermeres per habitant. Les places de formació sanitària especialitzada han augmentat un 12,4% respecte a l’any passat a Catalunya, però les infermeres especialistes segueixen sent totalment insuficients per a les necessitats catalanes.

Les infermeres som expertes en adaptar-nos als canvis amb rapidesa i eficàcia, i per això volem ser impulsores de l’atenció domiciliària. Ha de ser un dels grans objectius per al nostre col·lectiu, atès que significa millorar la vida de les persones i fer que el sistema no quedi engolit pel seu èxit.

Impulsar projectes innovadors de millora hauria de ser recurrent per a nosaltres perquè segurament som les que millor coneixem les necessitats del sistema. Per això caldria que se’ns escoltés més a l’hora de prendre decisions. Som una peça clau.

stats