Margallo i la psiquiatria

i Jordi Blanch
14/10/2015
3 min

President de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut MentalAquest dimecres, el ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha enviat el diputat de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Jordi Xuclà “al psiquiatre” per haver dit que “milers de catalans van votar contra l’Estat” en les eleccions del 27-S. Abans d’això, Xuclà havia interpel·lat Margallo en relació als errors en el vot exterior als comicis.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Des de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental demanem als agents públics i també als mitjans de comunicació que evitin l’ús de termes i conceptes relacionats amb la salut mental per desqualificar conductes o pensaments que es consideren inadequats o erronis.

A banda de consideracions que tenen a veure amb la dignitat de persones que pateixen les conseqüències directes o indirectes de la malaltia mental, un ús inadequat de la terminologia psiquiàtrica fomenta l’estigmatització i el rebuig social de les malalties psiquiàtriques i dels pacients amb trastorns mentals. L’evidència científica i de l’experiència ens mostra que l’estigmatització i el rebuig social de la malaltia mental s’associen a l’incompliment del tractament i dels controls mèdics i, per tant, a l’aparició d’un risc més alt de descompensació de les malalties mentals.

Per aquest motiu, des de fa temps, les principals societats científiques, els col·lectius de professionals de la salut mental i les associacions d’usuaris i familiars estan combatent l’estigma associat a les malalties mentals en diferents àmbits, especialment el dels mitjans de comunicació i els espais públics i socials. En aquest sentit, cal recordar que el 7 de setembre el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, juntament amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i l’organització Obertament, va presentar un document amb recomanacions titulat El tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals. Al marge de fer unes consideracions generals sobre els trastorns mentals, aquest document destaca algunes de les maneres inadequades com es tracta la informació en els mitjans de comunicació, i també fa recomanacions generals sobre el llenguatge, recomanacions per a programes informatius, recomanacions per a documentals i reportatges en profunditat, recomanacions per a obres de ficció i informació sobre com es poden denunciar comunicacions de continguts inadequats. En aquest sentit, el programa Alerta estigma d’Obertament intenta posar el focus d’atenció en els missatges dels mitjans de comunicació, i els adverteixen i eduquen quan emeten missatges estigmatitzants, ofensius o que fomenten estereotips de la salut mental.

D’altra banda, el 10 d’octubre, el Dia Mundial de la Salut Mental, es va fer a Valls una activitat festiva que va reunir gairebé 1.500 persones, i en la qual es van realitzar diferents actes per escenificar la importància de combatre l’estigma i conscienciar per aconseguir l’objectiu de millorar la dignitat en salut mental.

També aquest any la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, juntament amb la Federació de Salut Mental i Obertament, va organitzar un acte adreçat al públic general que tenia com a títol El repte de superar l’estigma i en el qual professionals, afectats i familiars van debatre sobre com fer front a l’estigma en salut mental i combatre’l.

Tota aquest feina llarga i feixuga que realitzem els professionals de la salut mental, juntament amb afectats en primera persona i familiars, es fa encara més difícil si persones que són autoritats i referents públics fan comentaris utilitzant la terminologia psiquiàtrica de manera despectiva. És probable que la indicació del ministre al parlamentari perquè visiti un psiquiatre no prové del fet que el Sr. García-Margallo tingui coneixements de psiquiatria i vulgui una millor salut mental per al Sr. Xuclà, sinó que, molt probablement, la seva pretensió era intentar desautoritzar el seu discurs i considerar-lo una persona amb les facultats mentals afectades o amb un judici crític limitat. A banda de l’ús fora de context i despectiu del terme psiquiatre, l’objectiu del comentari era també invalidar l’afirmació que havia fet el parlamentari. Cal recordar que les malalties mentals, tot i que poden limitar temporalment i substancialment la capacitat de les persones per afrontar les demandes de la vida diària, amb un tractament i control adequats poden permetre a les persones que les pateixen portar una vida totalment normalitzada.

Des de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental volem seguir reivindicant un tracte digne a la malaltia mental i als que la pateixen. Per aquest motiu, demanem a tothom qui tingui una funció pública i al servei dels ciutadans que eviti l’ús de termes relacionats amb la malaltia mental fora del context estrictament mèdic i que en cap cas els utilitzi amb una finalitat despectiva o per desautoritzar o desacreditar afirmacions o conductes humanes.

stats