Visca el sistema 12/09/2023

Molts i mal avinguts

2 min
La plaça Espanya plena per la Diada 2023

La manifestació de la Diada d'enguany es va limitar a corroborar allò que és visible la resta de l'any: la massa social de l'independentisme català segueix sent-hi, i és nombrosa i no està desmobilitzada (o almenys, no tan desmobilitzada com a molts els agradaria). Al mateix temps, està dividida i hi ha una part que se sent desencantada –enganyada– i expressa el seu sentiment d'ofensa amb xiulets, escridassades i cremant fotos. Se'n van cremar, de fotos, del rei Felip VI, de Pere Aragonès (a qui aquest sector ofès considera un traïdor) i fins i tot de Manuela García, consellera de Salut del Govern Balear, que recentment ha estat notícia per haver eliminat el requisit de català a la sanitat pública de les Balears. La crema de fotos, imatges i símbols és una forma de protesta perfectament emparada per la llibertat d'expressió. I, per tant, les crides a condemnar-ho, com la que ha fet la presidenta de les Balears Marga Prohens, són sobreres i denoten un coneixement escàs dels mecanismes bàsics de la democràcia, com ara el dret de manifestació.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

També es va poder constatar la presència d'un independentisme d'extrema dreta, del qual cal afirmar, en primer lloc, que existeix, atesa l'obstinació d'alguns independentistes a afirmar que la caca de la muntanya no fa pudor i que això de l'independentisme supremacista, o xenòfob, o racista, és un simple invent difamatori. Aquest independentisme existeix i té des d'expressions banals –els tiets que abans deien pestes dels andalusos o dels murcians i ara les diuen dels negres, els xinesos o els musulmans– fins a d'altres de suposadament sofisticades, com certa morralla literària, periodística o més o menys intel·lectual, passant per una articulació política que, ara com ara, s'agrupa entorn d'aquesta Aliança Catalana capitanejada per Sílvia Orriols i Jordi Aragonès. Negar-ne l'existència, o treure-hi importància, és una manera segura de donar-los camí per créixer, alimentats per la desil·lusió i el ressentiment que en molts ha deixat el Procés.

Desil·lusió, precisament, deu ser la paraula i l'emoció que més defineixen el moment. L'alarmant pobresa argumentativa d'algú com Dolors Feliu no deixa de ser una expressió contundent d'aquest desencant, així com la pèrdua de qualitat i credibilitat d'una entitat com l'ANC. Per la seva banda, els partits polítics independentistes són culpables tots del mateix pecat: a saber, seguir insistint que tenen un full de ruta per arribar a la independència (unilateral el de Junts o la CUP, negociat el d'ERC), quan saben perfectament que això és fals. Ara com ara, unilateral o negociat, l'independentisme és una força important, però desunida, desorientada i sense un missatge ni una proposta il·lusionants com els de 2017. La independència no és un bé major que es justifiqui a qualsevol preu, sinó un instrument en relació amb el qual s'ha de tenir una resposta clara a aquesta pregunta: independència, per a què? El 2017, aquesta resposta hi va ser. Sis anys més tard no se sent, o arriba interferida per massa marrameus. 

Sebastià Alzamora és escriptor
stats