La llarga marxa de Puigdemont, Comín i Ponsatí

Boye, Comín, Puigdemont i Ponsatí a la roda de premsa d'aquest matí al Parlament Europeu.

En el seu moment, quan els tres parlamentaris estaven acusats per la comissió d'un delicte de sedició i un altre de malversació de cabals públics, el president de la cambra europea va tramitar la sol·licitud de les autoritats espanyoles per decidir si s'accedia a l'aixecament de la immunitat parlamentària. Es van complir els requisits legals per a la tramitació dels suplicatoris i el Parlament Europeu va acordar per majoria accedir a la petició realitzada per Espanya, obrint així la via per recórrer davant del Tribunal General de la UE, al qual li corresponia la decisió de confirmar o revocar la resolució del Parlament Europeu. Avui hem conegut que el Tribunal General confirma la decisió del Parlament Europeu. Contra aquesta resolució, que afecta drets fonamentals, es pot interposar recurs de cassació davant del Tribunal de Justícia de la UE per vulneració de drets fonamentals.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La decisió no els priva de la seva condició de parlamentaris, que podran continuar exercint fins que no siguin cessats definitivament del càrrec. L'única conseqüència que es deriva d'aquesta resolució és que es concedeix al magistrat instructor de la sala segona del Tribunal Suprem espanyol la possibilitat d'activar una nova ordre de detenció i entrega en què, com ja ha anunciat, limitarà la petició als delictes de malversació i desobediència, perquè estima que no s'hi poden incloure els fets que es van declarar provats dins la nova figura de desordres públics agreujats que substitueix l'antic delicte de sedició.

Tornem a la casella de sortida, i els tribunals (previsiblement els belgues), quan rebin la nova petició, tindran absoluta llibertat per valorar exclusivament si els fets constitueixen un delicte de malversació amb ànim de lucre o desobediència. Al meu entendre, aquestes figures delictives no tenen encaix en els Codis Penals dels països que puguin rebre la petició del jutge espanyol.

Si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea estima el recurs i els reposa la immunitat, podran tornar a Espanya quan ho considerin oportú. En cas contrari, podran circular per tot l'espai de la Unió Europea, perllongant l'exili per delictes que en l'àmbit jurídic europeu no tenen la consideració de merèixer un retret penal, cosa que posa en mans dels interessats la decisió que puguin prendre en el futur.

No és bo per a la credibilitat del nostre sistema judicial aquest rebuig continu, per part dels tribunals d'altres països de la Unió Europea, de pretensions que, com diu la mateixa sentència condemnatòria, es van arreglar amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. De fet, el president en funcions del govern espanyol considera que mai no s'hauria d'haver judicialitzat i criminalitzat la tramitació del referèndum d'independència perquè n'hi havia prou amb declarar-lo inconstitucional i nul, aplicant les mesures previstes en el text constitucional per desactivar-lo.

José Antonio Martín Pallín és advocat, comissionat de la Comissió Internacional de Juristes (Ginebra), exfiscal i exmagistrat del Tribunal Suprem
stats