L’‘InfoK’ que tots hauríeu de veure
Aquest dijous l’InfoK del Super3 feia un informatiu especial per explicar als nens el drama dels refugiats. Com sempre, ho han tractat amb la sensibilitat i el rigor que els caracteritza. Els mestres haurien de recuperar de la web el programa i emetre’l a classe. Molts adults també hi haurien de donar una ullada perquè, més enllà de quedar-se amb l’impacte de persones ofegant-se amb què ens han bombardejat els mitjans, els anirà bé repassar de manera elemental les causes i les qüestions polítiques que han quedat més tapades. L’especial de l’InfoK ha estat un informatiu bàsic però molt aclaridor que ajudarà alguns pares a contestar preguntes dels seus fills.
El programa fa servir un recurs intel·ligent: explicar la situació de tres nens sirians. Però més enllà de recrear-se en la seva història trista han buscat tres nens catalans que servissin de mirall. A través d’ells coneixíem el drama de la Hala, l’Omar i l’Aslan i procuraven posar-se en el seu lloc. Jugaven amb la hipòtesi de què sentirien si fossin en el seu lloc. El resultat és perfecte: buscar l’empatia dels petits espectadors sense generar-los angoixa ni patiments extra. El vídeo que explica el context polític de Síria i les tragèdies en el viatge de fugida està fet a partir d’imatges infogràfiques simbòliques, molt simples. D’aquesta manera s’entén el conflicte sense haver de sotmetre els nens a l’impacte visual de determinades escenes que tots hem vist a la televisió. L’InfoK buscava la manera de dinamitzar el programa a través de les preguntes més lògiques que han fet els nens. El corresponsal de TV3 a Alemanya, l’Oriol Serra, també va preparar una crònica molt pedagògica i senzilla on abordava qüestions polítiques complexes. És sorprenent (per als espectadors adults) com els conflictes internacionals i els estira-i-arronses de la Unió Europea destil·len certa absurditat quan s’expliquen amb un llenguatge tan proper als infants. Ells segur que hi trobarien solucions més ràpides i efectives.
Excel·lent decisió de l’InfoK abordar aquest drama. Els nens han estat, sense cap mena de dubte, els protagonistes involuntaris de les informacions que ens han anat arribant sobre el periple migratori. De fet, les imatges de més impacte i més cruels han estat aquelles en què els nens eren les víctimes innocents. Ja que els nens han estat tan utilitzats, moltes vegades injustament, pels mitjans de comunicació, és bonic que programes com l’InfoK els retornin la dignitat i el respecte que altres programes sense escrúpols els han fet perdre.