Lesmes o com atacar la independència dels magistrats que resoldran sobre els indults
MadridCarlos Lesmes va dedicar una gran part del seu discurs a l'acte d'obertura de l'any judicial, el 6 de setembre passat, a vanagloriar-se de la independència judicial. Però el president del Tribunal Suprem i del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) es va convertir, alhora, en el principal agressor d'aquesta independència. Exagero? Vegem-ho.
Quan va parlar dels indults concedits pel govern de Pedro Sánchez –a qui el president de la sala segona, Manuel Marchena, va acusar al seu informe d'autoindultar-se–, Lesmes va fer explícita la seva posició atacant la idea de concòrdia que assenyalen els escrits governamentals. "Com si l'acció de la justícia a l'aplicar la llei a la qual tots ens devem fos un obstacle per a la convivència o obeís a raons diferents de les previstes a les normes", va advertir Lesmes, que va rebatre els que afirmen que aquesta visió no té res a veure amb la realitat. "Perquè els jutges –va afegir– actuen amb independència absoluta d'influències externes o internes, polítiques o de qualsevol altra índole", i la seva acció "no es correspon de cap manera amb la idea de revenja o amb el sentiment de rancor". "Jutjar és donar a cadascú el que li correspon d'acord amb les lleis, unes lleis que han estat aprovades democràticament i que, per tant, expressen la voluntat de la majoria".
Segons Lesmes, la justícia "no és ni ha estat mai un obstacle per a la pau, sinó l'instrument fonamental per salvaguardar l'ordre jurídic i, per tant, la convivència pacífica entre els ciutadans". Lesmes va defensar la feina del Tribunal Suprem i "la seva defensa de l'ordre constitucional i de la democràcia, garantint la supremacia de les lleis i el seu compliment". Bé. ¿I per què es pot afirmar que aquestes afirmacions, que aparentment semblen dirigides contra el govern espanyol, agredeixen alhora la independència judicial? No és difícil adonar-se'n. Perquè Lesmes es pronuncia a favor d'una banda, la que ataca els indults. I què passa? Doncs moltes coses. Perquè el tema està pendent de resoldre's a la sala contenciosa administrativa, la sala tercera, del Tribunal Suprem, on sis magistrats hauran de deliberar i votar segurament ja en 2022. I Lesmes és el "cap" de tots ells –a més de procedir d'aquesta sala, anomenada pel president del Suprem i del CGPJ el West Point del món judicial, en referència a l'acadèmia militar nord-americana.
Ja Marchena, ponent de l'informe dels indults, treia el cap a la sala tercera quan va escriure: "No és a la jurisdicció penal a qui incumbeix l'anàlisi de la concurrència dels pressupostos normatius que legitimen una decisió governamental que crida a deixar sense efecte una sentència ferma dictada pel Tribunal Suprem". Lesmes, doncs, ha aportat el seu granet de sorra a favor d'estimar els recursos