El laberint burocràtic dels ajuts socials

Imagina que els teus ingressos mensuals són de 710 euros i que en pagues 280 per un pis de lloguer. Pot semblar difícil, no només haver trobat un lloguer tan assequible, sinó arribar a final de mes amb poc més de 400 euros. Amb això has de cobrir l’aigua, la calefacció, el menjar, la factura del mòbil i, si t’arriba, alguna activitat d’oci per oblidar com tens de complicada la vida. Però, per difícil que t’ho sembli, un 7% de la població de Catalunya viu així o pitjor; és a dir, per sota el llindar d’ingressos de la renda garantida de ciutadania (RGC). I, d’aquests, gairebé la meitat pateixen de sobrecàrrega financera de l’habitatge, destinant més d’un 30% dels seus ingressos al lloguer o la hipoteca. 

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Si et trobes en aquesta situació, estàs relativament de sort a Catalunya. Perquè comptem amb un ampli sistema d’ajuts i prestacions socials. Vinculats a una garantia d’ingressos mínims per viure hi ha la RGC i l’ingrés mínim vital (IMV). I per a l’habitatge, la Generalitat ofereix un total de 18 ajuts. Només et cal demanar-los. 

Cargando
No hay anuncios

I és aquí on ve el problema. Sol·licitar ajuts vol dir submergir-se en webs i documents oficials, amb llenguatges formals i complexos. És probable que t’obliguin a demanar cita –acció, per cert, contrària a la llei, però que es fa sovint– i que acabis entenent que, per sol·licitar la RGC, de quanties majors, has de demanar primer l’IMV. Si es conjuren els astres a favor teu, comptaràs amb l’acompanyament de professionals de l'administració o d’alguna entitat del Tercer Sector, i hauràs de tenir un certificat d’identificació digital. Ara et cal entendre els requisits, complir-los, poder-los demostrar amb informació que en molts casos l’administració ja tenia, però que, així i tot, insisteix a demanar-te. 

Ja només et queda esperar –en alguns casos, més de mig any– que et concedeixin l’ajut, si és que no hi ha silenci administratiu negatiu, o has d’esmenar informació en un termini curt de temps. Si no, has de començar de nou. 

Cargando
No hay anuncios

Si Saturn s'alinea amb Júpiter i la Lluna, i completes de forma exitosa el procés de sol·licitud de l’IMV, després el de la RGC i, en algun moment, el d’un ajut d’habitatge, pots pensar que la teva situació haurà millorat molt. Comptes amb un sistema de garantia d’ingressos que t’ajudarà a arribar a final de mes, i amb un ajut per al lloguer. Però espera, no és tan senzill. Et sorprendrà veure que, després de mesos de tràmits i de llargues esperes, el resultat és que, en el càlcul del que has de rebre de la RGC, et restaran el que obtens per l’ajut al lloguer. 

Aquest laberint de tràmits, present en la gran majoria d’ajuts i prestacions del nostre país, l’hem analitzat des de KSNET per a la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya al dossier Claus del debat actual del sistema de garantia d'ingressos a Catalunya. Presentat aquesta setmana, busca proposar solucions, per exemple un complement a l’habitatge i l’augment de quanties de la RGC, i avançar cap a una finestreta única social que actuï com a punt d’entrada per a, com a mínim, les sol·licituds dels grans ajuts de suport social. Això simplificaria els tràmits, els faria més accessibles per a la ciutadania i permetria una gestió més coherent de les seves necessitats, posant-les per davant de les organitzatives. Perquè les prestacions socials només tenen sentit si arriben a aquells que les necessiten. Si no, només són il·lusions de paper.