10/09/2017

Jugadors contra l’asèpsia social

La NBA està encoratjant els seus jugadors a ser activistes i prendre partit per les diferents causes socials que preocupen els nord-americans. El comissionat, Adam Silver, i la directora executiva de l’associació de jugadors, Michele Roberts, han cosignat una carta en què animen els esportistes a desmarcar-se de l’asèpsia. “Els problemes crítics que afecten la nostra societat també ens afecten directament. Afortunadament, no sou només els millors jugadors de bàsquet del món, sinó que teniu el poder real de marcar la diferència. Volem que sapigueu que estem sempre disponibles per ajudar-vos a conèixer la manera més significativa de marcar aquesta diferència”, diu el comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Comprar-se la democràciaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Quan es tracta de temes relacionats amb el masclisme, el racisme o l’homofòbia, la NBA no en deixa passar ni una i sempre fa costat als seus protagonistes. A Adam Silver no li va tremolar el pols en la seva primera gran decisió com a comissionat de la competició i va sancionar per a tota la vida Donald Sterling, el propietari dels Clippers, perquè havia fet comentaris racistes. Uns mesos després va multar amb duresa Chris Paul, que va menystenir l’àrbitra Lauren Holtkamp, i va canviar la seu de l’All-Star perquè Charlotte tenia en vigor lleis que discriminaven el col·lectiu LGTB.

Cargando
No hay anuncios

La NBA sempre fa bandera de valors com la diversitat, la inclusió, l’equitat i el respecte pels altres. La WNBA, amb qui comparteix una part de l’estructura organitzativa, segueix la mateixa línia d’actuació. Després de la marxa supremacista de Charlottesville, les jugadores de Los Angeles Sparks i les Washington Mystics van aprofitar un partit televisat a nivell nacional per escoltar l’himne abraçades. La imatge va donar la volta al món.

Aquest posicionament contrasta frontalment amb el de la NFL, que lluita per combatre qualsevol forma d’activisme social. El cas de Colin Kaepernick, que es va quedar sense equip després d’agenollar-se durant l’himne nacional la temporada passada, resumeix molt bé la situació. El quarterback va voler protestar per la violència policial contra els afroamericans i ara cap franquícia el vol contractar. Els aficionats han fet diferents concentracions per exigir que sigui contractat, però la temporada va començar dijous i el jugador encara no té equip. Els New York Giants van estudiar la seva incorporació, però la van descartar després de rebre una allau de cartes de seguidors crítics.