Les pastisseres de L'Estrella.
31/03/2025
Escriptora
2 min
5
Regala aquest article

Llegeixo que la pastisseria L’Estrella, la més antiga de Barcelona, després d’uns mesos tancada, podrà celebrar els seus dos-cents anys vida en funcionament. És una notícia excepcional, enmig de l’allau d’informacions sobre negocis tradicionals que tanquen per manca de relleu generacional, oficis que es perden, patrimoni arquitectònic que es deteriora, barris sencers que perden la seva personalitat. Una gran notícia.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Descobreixo que les persones que han emprès la gran aventura de salvar L’Estrella són dues noies, l’Anna i la Judit, de vint-i-cinc anys. Es coneixen des de l’institut i durant una època van treballar juntes en aquesta pastisseria.

I és aleshores que una bona notícia, una gran notícia, esdevé una autèntica alegria. Em fa feliç la recuperació d’un establiment històric d’aquesta Barcelona que se’ns desfà als dits, però encara me’n fa més constatar que hi ha jovent que té la sensibilitat, l’empenta i l’ambició per fer-ho. Ambició de la bona, que vol dir de fer coses grans i no pas de guanyar molts diners de la manera més fàcil. Excepcional, també, però n'hi ha d’altres casos. Segur que el país és ple de joves amb ganes de fer coses interessants, boniques, importants. Aquests són els que mereixen la nostra atenció i haurien d’esdevenir els ídols de la nostra canalla.

Us en puc oferir un altre exemple.

En Germán, en Josep Maria i la Judit també són joves i també són ambiciosos. Han creat una editorial amb seu a Llagostera que es diu Cap de Brot que té la missió –diuen– de donar veu a autors d’arreu del món que escriuen en català. Es defineixen com una editorial sense por, que no és súbdita de la moda ni de cap correcció política.

Publiquen autors joves com ells, però també recuperen obres que havien quedat descatalogades, com Ocells de fang, de Rusiñol; Ací s’acaba tot, de Josep Piera, o Situacions insulars, de Carme Guasch.

Com que aquesta darrera autora la vaig conèixer bé, puc dir amb tota seguretat que estaria agraïda i emocionada i, sobretot, molt orgullosa de formar part del projecte d’aquests editors joves i ambiciosos.

M’agradaria, doncs, posar-vos deures. Compreu algun llibre editat per Cap de Brot i aneu a llegir-lo, mentre feu un cafè o una xocolata, a L’Estrella, al carrer Nou de la Rambla. 

Les joves pastisseres volen respectar el receptari de l’establiment, però també ofereixen productes innovadors. Braç de gitano i tortell de tota la vida, però també croissants amb gustos inesperats. Una pastisseria sense por. 

Novel·les, contes i poemes d’autors seleccionats amb amor i admiració. Llibres fets amb cura i de qualitat. Una editorial sense por. 

Uns joves catalans que no tenen por de mirar endavant perquè miren enrere. Una joventut de cap de brot, de primera qualitat, excel·lent. De vegades encara passen coses que ens fan mantenir o redoblar l’esperança.

stats