Jon Garcia, enginyer aeronàutic, cuiner i pastisser: “S’ha d’arriscar, i si me la foto, ja me la fotré”
Amb 27 anys, l’enginyer aeronàutic Jon Garcia va decidir canviar la feina en el sector de la petroquímica per les olles i el forns. “Estava treballant en una feina realment bona, però la cuina sempre l’havia portat dintre i va arribar un moment en què vaig dir «Això m’apassiona»”, recorda Garcia, que va decidir fer un salt al buit i aventurar-se a estudiar cuina durant un any.
L’aposta li ha sortit prou bé: en menys d’un any i mig, i amb una pandèmia entremig, s’ha convertit en el rei dels pastissos de formatge d’Instagram i fa pocs mesos va poder obrir botiga física del seu projecte, Jon Cake, al Born. “M’expliques això fa sis mesos i no t’hauria cregut, perquè ha anat tot molt ràpid”, confessa Garcia, que recorda que quan va comprar les primeres 50 capses per empaquetar els pastissos només pensava en què faria amb totes les que li sobressin. “Ara fem gairebé 500 pastissos a la setmana”, diu, rient. En molt poc temps, Garcia, que va estudiar a l’escola Bellart, ha passat d’agafar trenta avions anuals per la seva feina a la petroquímica a tenir una petita empresa de pastisseria en la qual ja treballen cinc persones. “La part més analítica de l’antiga feina ara la dedico més a la creativitat”.
La pandèmia i els obligats confinaments el van encaminar una mica per atzar a especialitzar-se en el pastís de formatge d’estil basc -que té una textura cremosa que gairebé es desfà per dins-, el gust del 2021 segons el New York Times. Després de fer stages en restaurants com La Tasquería, de Madrid, el Lera (Castroverde de Campos) o El Celler de Can Roca, Garcia es va trobar que havia de tornar a estar tancat a casa. “La segona vegada que va tancar la restauració per la pandèmia vaig decidir que no volia passar-me altra vegada tres mesos sense fer res. Com que soc tossut vaig decidir que volia aprendre i perfeccionar la recepta del pastís de formatge”, explica. I llavors hi va haver la tempesta perfecta del confinament: gent que no podia sortir de casa per anar a sopar, i Instagram va fer explotar Jon Cake. Garcia va passar de fer pastissos per a amics i coneguts a rebre un degoteig d’encàrrecs a través de les xarxes socials. “Fa una mica de vertigen, però vaig pensar «T’has d’arriscar, i si me la foto, ja me la fotré»”, assegura Garcia, que ja es prepara per obrir locals en altres ciutats i que explica que des del novembre del 2020 pràcticament no ha tingut vacances. A l’aparador de la botiga, on no para d’entrar gent a buscar encàrrecs, esperen pastissos de tot tipus de formatge -blau, de cabra o idiazabal- que al final del dia amb tota seguretat desapareixeran. “Ara està de moda el cheesecake, com abans estaven de moda els muffins o els cupcakes, qui ho fa bé es manté”.
“A les entrevistes de feina, sempre que em preguntaven «Com et veus d’aquí 10 anys?», jo contestava «Als 40 obrint un restaurant, la resta no t’ho sé dir»”, recorda Garcia, que explica que els seus pares gairebé van tenir un cobriment el dia que va anunciar que abandonava la feina per estudiar cuina. “Al principi, a la gent li sobta, però quan veus algú que fa una cosa que l’apassiona t’adones que és el seu lloc”, assegura el cuiner, que comenta que una de les més sorpreses per la seva decisió va ser la seva àvia, que s’havia dedicat al món de l’hostaleria.
Quan pensa en el futur, Garcia s’imagina un restaurant i un hotel, al mig de la natura i de 30 o 40 comensals. “Ara estic fent pastisseria, però jo soc cuiner”.