“Les cançons sexistes no podran sonar en rues de Carnaval a municipis de l’Alt Penedès”, llegeixo al portal de notícies del 3/24. I, com a exemple, posen aquest fragment, que desconeixia, de la cançó Rueda, del grup o el solista Chimbala: “Que Dios te bendiga, manita, y que te vaya bien; ojalá que te choque un carro y te pise un tren”.
Per què és sexista aquesta cançó? Perquè qui canta desitja que a la tal manita l’atropellin diferents modalitats de vehicles. Entenc que la manita (no sé si és una apòcope d’hermanita) és una dona i que qui canta és un home. Si cantés una dona i l'hi dediqués a un home, seria sexista? Si fos un home qui l'hi dediqués a un altre home, seria sexista? Segurament no. Si aquesta cançó és sexista, perquè incita a la violència contra una dona, és sexista Yo para ser feliz quiero un camión, on en Loquillo desitja conduir un camió per tirar escopinades als agents de la Guàrdia Urbana, alguns dels quals són dones, i per “ficar-li mà” a la seva noia. Entenc que en una nova versió del tema clàssic, el cantant del tupè hauria de dir: “Y a mi chica meter mano (con previo consentimiento), yo para ser feliz quiero un camión”.
No m’agraden les cançons sexistes, perquè, com les pel·lis d’Esteso y Pajares, em provoquen vergonya aliena i m’incomoden. Però hi ha cançons “violentes”, com la que ens ocupa, que ja entenc molt bé que són iròniques, com per exemple Bailaré sobre tu tumba, de Siniestro Total. “Te clavaré mi guitarra, te aplastaré con mi piano, te degollaré con mis platillos, te trepanaré con mi órgano Hammond”. Si entenem que això és amb intencions hiperbòliques i humorístiques és només perquè ha passat temps.
Per cert, i aprofitant l’avinentesa, la cançó que ha passat tots, tots els filtres és Tribu comanche, que sentim a qualsevol fira de poble. Els nens petits, mentre fan cua al tren de la bruixa, la canten, feliços, sense saber què estan cantant. Pobres pares.