Joan Carles I diu que li roben el relat

2 min
El rei emèrit el 8 de setembre a Madrid.

De totes les metàfores que hauria pogut triar el rei Joan Carles per justificar el seu llibre de memòries, la que ha fet servir és la més desafortunada: "Tinc la sensació que em roben el relat de la meva pròpia història".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Desafortunada perquè el verb robar ens recorda els cinc delictes fiscals, si més no, pels quals no va poder ser denunciat per inviolabilitat, prescripció o regularització. Amb aquest currículum amb la hisenda pública, qualsevol assessor li hauria d'haver recomanat que no es posés el verb robar a la ploma.

Desafortunada perquè si algú ha robat el seu relat ha estat ell mateix, fins al punt que el seu fill, quan va transcendir que era beneficiari d'una societat vinculada a una donació de 65 milions d'euros de l'Aràbia Saudita, va córrer a renunciar a l'herència del pare i li va retirar l'assignació de diners públics que tenia reconeguda als pressupostos.

I, sobretot, desafortunada per injusta, perquè no hi ha cap cas a la història contemporània d'Espanya d'un governant que hagi gaudit d'un reconeixement polític i d'un afecte popular tan gran que en alguns moments va arribar a ser pràcticament unànime. Durant dècades, Joan Carles va poder anar escrivint el relat que li va donar la reial gana sobre la seva vida i miracles, amb la tranquil·litat de saber que els mitjans i els partits el repetirien al dictat. Joan Carles va poder redactar el relat més afavoridor, còmodament instal·lat darrere una pantalla protectora d'adulacions i raons d'estat, i això inclou el relat del seu paper autèntic en el cop d'estat del 23 de febrer del 1981.

Ara té 86 anys, s'enfronta al judici de la història i deu trobar injusta la seva caiguda en desgràcia, sobretot perquè molts que ara el neguen se'n van aprofitar. Però ningú no li ha robat res.

Antoni Bassas és periodista
stats