12/11/2019

L'advocat general i la immunitat d'Oriol Junqueras

En data d'avui, dimarts 12 de novembre, teníem coneixement a primera hora del matí, a la versió digital dels diaris, de "les conclusions" de l'advocat general de la UE davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la qüestió prejudicial elevada en el seu dia pel Tribunal Suprem sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. Gairebé immediatament després hem tingut coneixement del preacord assolit entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per constituir un govern de coalició.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El lector de l'ARA recordarà que fa uns mesos vaig opinar que els dos esdeveniments més importants d'aquesta tardor serien el que feia referència a la investidura del president de govern i la sentència que pogués dictar el TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. L'atzar ha volgut que notícies decisives sobre tots dos hagin confluït en aquest dimarts de novembre.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'acord entre el PSOE i Unides Podem no diré res en aquest moment. La seva importància salta a la vista i els comentaris d'urgència seran abundants. Ja hi haurà temps per reflexionar-hi quan es tingui més informació sobre el contingut programàtic i la composició de govern. En canvi, sí que vull fer una reflexió, encara que sigui d'urgència, sobre les conclusions de l'advocat general, que, encara que no són vinculants per al TJUE, solen ser seguides en un percentatge de casos molt elevat pel tribunal i que amb bastanta probabilitat ho seran en aquest cas.

Segons l'opinió de l'advocat general hi ha una certesa i un dubte. La certesa és relativa a la condició de diputat europeu d'Oriol Junqueras des del moment que va ser proclamat candidat electe per la Junta Electoral Central (JEC). L'expressa en termes inequívocs: "El raonament basat en el fet que la condició de diputat al Parlament només s'adquireix si s'acompleixen formalitats exigides pel dret nacional, com ara prestar un jurament o fer una promesa, em sembla contrari a la mateixa idea de sufragi universal directe i de mandat representatiu. En efecte, l'adquisició de tal mandat únicament pot resultar del vot dels electors i no pot estar supeditada al compliment ulterior de cap formalitat, un compliment que, com demostra el present assumpte, no sempre depèn només de la persona elegida".

Cargando
No hay anuncios

Això vol dir, doncs, que Oriol Junqueras és diputat europeu des que va ser proclamat candidat electe. Hi ha el dubte de si això és el 26 de maig –el dia en què es van celebrar les eleccions i es produeix una proclamació provisional– o el vintè dia posterior a la celebració de les eleccions –quan es produeix la proclamació definitiva–. En qualsevol cas, des del 26 de maig o des del 15 de juny Oriol Junqueras té la condició de diputat europeu.

El dubte l'advocat general l'expressa com a conseqüència del fet que el Tribunal Suprem (TS) va dictar sentència el 14 d'octubre sense esperar la resposta del TJUE a la qüestió prejudicial que el mateix TS havia plantejat. Això ha comportat que diverses de les preguntes que el TS formulava en aquesta qüestió prejudicial hagin perdut el seu objecte per al cas concret en el qual havien estat formulades. Antoni Bayona i jo mateix ja vam avisar a l'ARA del frau que comportava aquesta manera de procedir del TS. Però així ha estat.

Cargando
No hay anuncios

Donada aquesta circumstància, l'advocat general acaba la seva argumentació en una "consideració final" amb les següents paraules: "L'única qüestió que segueix sent pertinent és si, com a membre del Parlament, el recurrent en el procediment principal estava emparat per la immunitat en el moment en què es va dictar aquesta sentència".

Tot i que no coincideixo amb l'opinió de l'advocat general i considero que el TJUE pot i ha de contestar totes les preguntes que va formular el TS en el seu plantejament de la qüestió prejudicial, del que no hi ha dubte és que, com a mínim, ha de contestar aquesta: ¿tenia immunitat Oriol Junqueras en el moment de dictar-se la sentència?, i, en cas que en tingués, ¿quin és l'abast d'aquesta immunitat? ¿I podia el TS dictar sentència contra un membre del Parlament Europeu sense informar prèviament el Parlament i sol·licitar el suplicatori corresponent?

Cargando
No hay anuncios

En cas que la resposta sobre la immunitat sigui afirmativa, la sentència seria nul·la de ple dret. A la conclusió quarta del seu escrit, l'advocat general sembla proposar que es remeti al mateix Parlament Europeu la resposta a aquest interrogant.

El TJUE en un primer moment, i si escau el Parlament Europeu, hauran de decidir el contingut i l'abast de la immunitat d'Oriol Junqueras com a membre de Parlament Europeu i si el TS va actuar de manera ajustada a dret al dictar sentència contra ell sense prendre en consideració la immunitat de la qual podia ser portador. Si no és així, insisteixo, la sentència contra Oriol Junqueras serà nul·la de ple dret.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, si l'opinió de l'advocat general respecte de l'adquisició de la condició de membre de Parlament Europeu fos confirmada pel TJUE, no hi hauria dubtes de la condició de diputats europeus de Carles Puigdemont i Toni Comín, que, com que no han estat processats ni condemnats, sí que tindrien immunitat i no podrien ser detinguts ni processats sense l'autorització prèvia del Parlament Europeu.

D'aquí un parell de mesos sortirem de dubtes.