El sistema còmplice construeix i protegeix els violadors

i Isabel Muntané
25/06/2018
3 min

Periodista i codirectora del màster Gènere i Comunicació (UAB)La interlocutòria que ha deixat en llibertat provisional els cinc violadors de Pamplona és un avís de desprotecció i de por cap a les dones. Un cop, també, contra el moviment feminista ben articulat, present als carrers i als mitjans de comunicació. Un cop que no hauria d’haver-nos sorprès perquè és la conseqüència lògica d’una sentència que no reconeixia l’agressió en grup –nosaltres llegim 'violació'– malgrat totes les proves. Però ni aquest avís ni els insults i les amenaces que rebem i que sempre es dirigeixen cap al nostre cos violable faran callar un moviment feminista que ja fa temps que ha dit prou. N’estem fartes i no volem assumir decisions judicials i polítiques que ens menystenen. Unes decisions que no tenen en compte la dimensió social del dret en un cas que crea alarma social i que situen els drets dels agressors condemnats per sobre dels drets de l’agredida.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’evidència que hi ha un sistema heteropatriarcal indecent, del qual el poder judicial forma part, ens ha fet sortir al carrer, omplir la xarxa i ocupar els mitjans. No som Caputxetes Vermelles, sabem qui és, qui són, els llops. I també sabem que plegats exerceixen el seu poder contra les dones per imposar el que Nerea Barjola anomena 'terror sexual'. Ens volen a casa, submises i callades, perquè, si no, el seu sistema no se sosté. Ens volen adoctrinar mentre ells es protegeixen en un espai d’impunitat legalitzat, ja sigui per sentències judicials o per omissió política. I en aquest marc social les feministes som un perill, tot i ser pacífiques i pedagògiques, ja que no entrem, de moment, en el joc violent que sembla que és l'únic llenguatge que entenen.

La llibertat sota fiança dels cinc violadors emet un missatge clar que legitima i ofereix impunitat als agressors sexuals. És un avís per a totes les dones. Un avís vergonyós i esgarrifós que ens situa en clara indefensió perquè, malauradament, aquests agressors no són cap excepció i la resta prenen exemple: ens poden violar. Ho hem comprovat amb la campanya #Cuéntalo, que en només dues setmanes ha visibilitzat més de dos milions d’agressions patides per dones, segons dades de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya. Agressions sexuals que encara són delictes ocults perquè les dones continuem tenint vergonya, sentint-nos culpables, incompreses per l’entorn, per la policia i pel poder judicial. De raons no ens en falten.

Mentrestant, ells, els agressors, se saben protegits per un sistema còmplice que ens llegeix com a cossos violables, qüestiona la nostra paraula i sobretot nega els nostres drets humans. Ells són culpables, per descomptat, però ho són també els seus còmplices, que ara els construeixen com a víctimes i deixen la dona, totes les dones, novament exposades a la violència. Ells són culpables, no són víctimes, perquè drogar-se o anar de festa no és cap excusa; perquè la no defensa aferrissada d’una dona no vol dir consentiment; perquè un silenci no vol dir sí. Hem de començar a dir les coses pel seu nom: els potencials violadors són els homes fruit de la societat masclista, a la qual encaixen perfectament. No són monstres, són homes que exemplifiquen la trama masclista de l’heteropatriarcat; són homes que tenen vides quotidianes rutinàries, família i feina i això no els impedeix violar. Hem d’identificar els violadors com a homes integrats en el sistema justament perquè el sistema els ha construït, els justifica i els protegeix, i ells se n’aprofiten. Insisteixo, no són víctimes, les violències sexuals només tenen una víctima –la dona– i un agressor –l’home–, i els papers no es poden canviar per moltes sentències o decisions judicials que intentin demostrar el contrari.

Sí, és cert, la llibertat sota fiança ha estat un cop brutal contra les dones i contra la societat. Però no ha estat mortal. Ho expressa molt bé el 'hashtag' #ÉsUnaGuerra, i estem disposades a guanyar-la. Aquesta batalla l’hem perduda, però no ens hem rendit. Els violadors podran anar lliurement pel carrer sense por i ella, nosaltres, no. Continuem la batalla, les feministes hem ocupat els carrers per dir que no permetem decisions judicials que s’imposin sobre els nostres cossos i la nostra llibertat. Però amb això no n’hi ha prou, cal construir un horitzó més ambiciós d’intervenció política i social feminista que dinamiti des de dins el sistema. Hem d’ocupar els espais institucionals i transformar-los perquè, si no ho fem, ells continuaran dominant-los i nosaltres continuarem sotmeses al terror sexual.

stats