Els immigrants ens prendran la feina?

Un dels missatges més potents de la campanya de Trump ha estat aquell que clama contra els mals de la immigració: no només ens prenen la feina, sinó que fins i tot es mengen les nostres mascotes. Però, per absurd que soni, aquest discurs no és exclusiu de l'excèntric president americà. L’hem sentit molt més a prop, amb Vox o Aliança Catalana. Tots ells han captat la idea que, quan a una societat s’estén la desconfiança, la gent se sent atreta caps a líders forts que identifiquen un enemic amb cara i ulls. I, si té la pell d’un altre color, encara és més fàcil assenyalar-lo. La immigració s’ha convertit en el blanc perfecte de totes les frustracions. Però, realment els immigrants ens prenen la feina o hi ha alguna cosa més que cal entendre?

Inscriu-te a la newsletter Les transformacions que venenLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Una mirada a les dades més recents sobre el nostre mercat de treball ens mostra que les persones immigrants, tot i tenir nivells educatius similars als de la població autòctona, tendeixen a tenir ocupacions més precàries, amb un salari més baix i més temporalitat. Això vol dir que hi ha discriminació al mercat laboral? Són molts els investigadors que han intentat comprovar si existeix o no discriminació racial enviant dos CV idèntics on només varia alguna dada sobre l’origen del candidat. Un dels exemples més coneguts és el de la BBC: la sol·licitud d’un tal Adam va aconseguir tres vegades més entrevistes que el seu igual Mohamed. Això també ho hem vist en estudis a Espanya, en què els candidats amb fenotips no blancs que indiquen una ascendència no espanyola tenen moltes més dificultats per aconseguir una feina. 

Cargando
No hay anuncios

Aquesta discriminació té un impacte directe sobre les persones que la pateixen. En un recent estudi, l'Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia (OBERAXE) ha analitzat com les majors taxes d’abandonament escolar prematur, o d'assetjament escolar, així com la dificultat per trobar una feina –amb pitjors condicions que les d'una feina per a una persona nascuda a Espanya– es tradueixen en una diferència salarial de 500 euros al mes. Fins i tot fent la mateixa feina, els treballadors migrats cobren menys que els autòctons, situació que afecta especialment les dones estrangeres. 

Però l'impacte econòmic de la discriminació laboral per racisme va molt més enllà dels efectes directes sobre les persones que la pateixen. També repercuteix en el conjunt de l’economia. Segons l’OBERAXE, la discriminació racial ens costa a tots 17.166 milions d’euros l’any, l’equivalent a un 1,3% del PIB espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Des dels 90 Espanya ha rebut més de 8 milions d’immigrats. I, segons el Banc d’Espanya, en 20 anys en necessitarem prop de 25 milions més per sostenir el mercat laboral i la seguretat social. Alhora, encara ens estem recuperant d’una gran crisi econòmica i de la inflació. És un terreny perfecte per al creixement d’actituds discriminatòries, que alguns líders polítics aprofiten per als seus discursos de la por. Les xarxes socials s’han omplert d’emocions negatives sobre els immigrants. Ja era hora que els estudis ens ensenyessin les raons positives.