06/06/2013

Els 'homes de negre' de l'FMI es reuneixen amb Mas-Colell

Barcelona.Dilluns mateix, el dia que aterraven a Espanya per examinar-ne l'economia, els homes de negre del Fons Monetari Internacional (FMI) van desplaçar-se a Barcelona per reunir-se amb el conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, i avaluar així de primera mà -sense la intermediació de Madrid- els comptes catalans.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

A la trobada van assistir-hi tècnics de l'FMI i, per part del departament, el conseller i tècnics d'Economia. Segons ha explicat a l'ARA una portaveu de la conselleria, va ser "una reunió sobre la situació econòmica i política" de Catalunya. Les mateixes fonts, que van declinar donar més detalls del contingut de la trobada, van remarcar que el Govern valora "molt positivament poder tenir un contacte directe amb les institucions internacionals".

Cargando
No hay anuncios

De la mateixa manera, Economia va treure ferro a la visita dels homes de negre assegurant que aquestes trobades "no són una novetat", ja que els tècnics de l'FMI prefereixen examinar in situ alguns territoris en les seves expedicions. Sense anar més lluny, la delegació de l'FMI que aquests dies audita l'evolució de l'economia espanyola es desplaçarà també al País Valencià i a Andalusia.

Des del ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques van preferir no pronunciar-se sobre la trobada amb el conseller Mas-Colell, si bé van explicar que l'any passat els tècnics del fons dirigit per Christine Lagarde ja van decidir visitar València. En qualsevol cas, el ministeri pilotat per Cristóbal Montoro va explicar que l'actual visita de l'FMI no té res a veure amb el rescat bancari concedit a Espanya ara fa un any, segons informa Joan Faus.

Cargando
No hay anuncios

Conclusions de la 'troica'

De fet, la troica (Comissió Europea, Banc Central Europeu i FMI) va donar a conèixer dilluns les conclusions preliminars de l'expedició a Espanya que va concloure el 31 de maig. Els rescatadors del sistema bancari espanyol van remarcar que els riscos sobre els bancs espanyols no s'han esvaït i que cal mantenir una "vigilància molt estreta" a les entitats financeres. Però no només els bancs concentren la preocupació de les institucions, la troica va advertir dels "riscos elevats" de l'economia espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat la falta de concreció del Govern, és evident que l'FMI es va interessar dilluns en la trobada amb Andreu Mas-Colell per les perspectives econòmiques de la locomotora de l'economia espanyola. El titular d'Economia català ha estat la veu més vigorosa a l'hora de sol·licitar al ministre Montoro una flexibilització de l'objectiu del dèficit públic del 2013.

La Generalitat va tancar el 2012 amb un desequilibri en els seus comptes de l'1,96% del producte interior brut (PIB) i espera obtenir per a aquest any el màxim de marge possible per evitar aprofundir més en les retallades. L'executiu liderat per Artur Mas està ara pendent del mes de marge que s'ha concedit la Moncloa per dir a les comunitats autònomes quin és l'objectiu final. En aquell moment el Govern sabrà amb quina base treballa sobre els pressupostos d'enguany, ja que ara està en un període de pròrroga pressupostària.

Cargando
No hay anuncios

En la seva anàlisi a Espanya de l'any passat, l'FMI va alertar que el dèficit autonòmic era el responsable de dues terceres parts del desequilibri dels comptes públics espanyols del 2011. Per aquest motiu va reclamar "mesures més contundents" contra les comunitats incomplidores -és el cas de Catalunya, el País Valencià i Andalusia, les tres comunitats visitades aquest any-. "Imposar una delegació d'experts i posar la regió [incomplidora] sota l'administració nacional" era un dels suggeriments de l'FMI.

A la pràctica, el ministeri d'Hisenda ja té control sobre els comptes catalans d'una manera més estricta des de la creació del fons de liquiditat autonòmic (FLA), l'única alternativa de finançament de moltes comunitats. Catalunya és la comunitat amb més venciments de deute aquest any. Concretament, ha de tornar 7.858 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Nous impostos

Previsiblement Mas-Colell hauria comentat als emissaris de Lagarde la nova fiscalitat acordada entre CiU i ERC en el pacte d'estabilitat. El Govern preveu reintroduir successions i apujar els tributs de transmissions patrimonials i grans superfícies, a més d'establir taxes mediambientals i als pisos buits. CiU i ERC també s'han conjurat per convertir l'Institut Català de Finances en el banc públic de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

A mitjans de juny l'FMI farà públiques les conclusions preliminars de la seva visita.