28/06/2024

Hem d’espavilar-nos

2 min
Infermera al laboratori

Aquest mes de juny el Fòrum Econòmic Mundial ha publicat la 18a edició de l'Informe Global sobre la Bretxa de Gènere. L'índex global de bretxa de gènere compara anualment l'estat actual i l'evolució de la paritat de gènere en quatre dimensions clau: participació i oportunitats econòmiques, assoliment educatiu, salut i supervivència, i apoderament polític. Les dades revelen que el món ha tancat, de mitjana, el 68,5% de la bretxa de gènere. Val a dir que la bretxa s'ha reduït només en 0,1 punts percentuals des de l'any passat. Segons l’informe, al ritme actual, es trigaran 134 anys més –equivalent a cinc generacions– per assolir la plena paritat de gènere (bretxa tancada al 100%).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Tot i que Europa continua liderant la “classificació” de paritat de gènere, situant-se al 75%, encara queda tot un tros per assolir-la, i Catalunya no n’és l’excepció. Davant de la necessitat d’adreçar aquest desequilibri, la perspectiva de gènere va ser inclosa de manera transversal tant en la Llei de la ciència de 2022, com en el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) 2022-2025. Cal dir que l’anterior PNI (2017-2020) esmentava només succintament aquest desequilibri.

En el marc de l’actual PNI, el departament d’Igualtat i Feminismes va encarregar a Biocat, l'entitat que coordina i promou el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya, l’elaboració d’un informe que, amb una descripció quantitativa diagnòstica i l’ús de tècniques qualitatives amb participació de persones clau, establís estratègies i mesures per avançar en la igualtat de gènere. L’informe acaba amb 10 recomanacions que es van presentar l’octubre de 2022. Entre d’altres, es va proposar: l’augment de dones directives i en posicions decisives a la indústria, més transparència en la perspectiva de gènere a les empreses (des d’startups a pimes), monitorització del compliment de les mesures al sector públic i privat des del Govern, o potenciar el paper de les dones en entorns tecnològics de futur.

Les dades de sortida no són gaire esperançadores. L’informe destaca que només el 7% de persones en llocs de decisió de categoria de direcció general de grans empreses era una dona. En el cas de la indústria farmacèutica, mentre que més del 53% de l'ocupació era femenina, només el 20,3% de les posicions executives de lideratge estaven ocupades per dones.

Només queda un any i mig perquè s’acabi l’actual PNI. Hem d’espavilar-nos. Per això seria la mar d’interessant saber quines de les mesures que s’enumeren detalladament sota cada recomanació de l’informe Biocat s’estan implementant i, sobretot, conèixer quina és la bretxa de gènere a Catalunya segons l’índex del Fòrum Econòmic Mundial amb les 4 dimensions esmentades. Si globalment només s’avança un 0,1% anual, Catalunya és capaç de fer-ho a un ritme superior?

Sigui com sigui, faig meves les paraules de Saadia Zahidi, directora general del Fòrum Econòmic Mundial: "No podem esperar fins al 2158 per a la paritat. El moment d'actuar decisivament és ara."

Marta Aymerich és directora de l’eHealth Center de la UOC
stats