Halston, un personatge per descobrir

2 min

“El periodisme consisteix essencialment en explicar que Lord Jones ha mort a tot de gent que no sabia que Lord Jones estava viu”, va sentenciar Chesterton. Aplicat al món de les sèries podríem dir que Netflix a vegades serveix per descobrir la vida de persones que molts espectadors no sabíem ni que existien. És el cas de Roy Halston. Ara us podreu endinsar en la seva trajectòria i fins i tot adonar-vos que tot i no conèixer el personatge sí que teniu referències del seu entorn i heu vist en alguna ocasió creacions seves sense saber que duien el seu nom. Halston és una sèrie de cinc episodis que ens explica l’origen, l’auge i la caiguda d’un dels grans creadors de la moda nord-americana, especialment la que va envoltar l’estètica disco de l’Studio 54 de Nova York i va vestir actrius com Liza Minnelli o Bianca Jagger. La model i dissenyadora Elsa Peretti, que va morir fa un parell de mesos a Barcelona, integrant de la Gauche Divine, té també un paper rellevant en aquesta sèrie. Quan va marxar a Nova York es va convertir en amiga i mà dreta de Halston. Va ser al seu costat que Peretti va començar a dissenyar joies fins a convertir-se en la principal creativa de Tiffany.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’actor Ewan McGregor encarna el dissenyador i, com explicava l’Alejandra Palés en aquest diari, ni ell mateix sabia qui era Halston quan li van proposar interpretar el personatge. Malgrat tot, un cop imbuït de l’esperit del dissenyador, l’actor sembla haver-s’hi divertit. La sèrie sedueix perquè sap proporcionar als espectadors referents estètics, musicals, publicitaris, artístics i culturals del Nova York dels anys 70 i 80. Serveix per entendre les dinàmiques de la indústria de la moda que van més enllà de l’alta costura. Retrata la gran construcció d’imperis a partir de vendre creacions elitistes de tota mena (vestits, perfums, maletes, mitjons...) però a un ritme industrial. Serveix per descobrir els budells del negoci de la moda d’una manera entretinguda i connectant amb el context social i cultural de l’època.

La família del dissenyador s’ha mostrat descontenta amb la ficció de Netflix, però la sèrie expressa devoció pel personatge. I també compassió. Tot i reflectir etapes vitals amb un vessant més sòrdid o arrogant, el protagonista té el respecte de la narració. La càmera sempre se situa al seu nivell, mai el degrada. I, de fet, cada vegada que la càmera mostra un primer pla frontal del personatge de Roy Halston, sempre saps que passarà alguna cosa important.

Cada capítol comença anticipant un fet clau de la trajectòria de Halston i l’episodi explica a continuació com s’arriba en aquell punt. Sovint hi ha algun flash-back per vincular la seva evolució amb els seus orígens. És especialment bonic l’episodi tres, on la creació d’un perfum el portarà a recordar la infància traumàtica. Halston és un divertiment per viatjar a una època i un ambient, amb sofisticació però amb ingredients llicenciosos, que això sempre atrapa.

stats