Qui gestionarà el concert?

Façana del Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.
29/06/2024
3 min

Des de les eleccions del 12 de maig hi ha hagut una sèrie de moviments que recorden els minuts inicials d’un partit de futbol: els aspirants mostren intencions vagues i s’esforcen sobretot a no cometre errors. Hem vist els independentistes situar Josep Rull a la presidència del Parlament; Puigdemont optant a la investidura i després rectificant; Salvador Illa renunciant a explicar el seu programa davant de la cambra, i pactant després amb els sobiranistes perquè els diputats exiliats puguin votar. Tot plegat, maniobres que allarguen l’agonia i ens situen davant la perspectiva, poc encoratjadora, d’una repetició electoral que no sembla que hagi de desencallar res.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Hi ha, però, un punt en comú en aquests moviments especulatius: i és que la dreta espanyolista –PP i Vox– està fora de totes les equacions. Com també els dos diputats d’Aliança Catalana. A la pràctica, és un cordó sanitari que demostra que la dreta espanyolista i la ultradreta estan fora dels grans consensos de país. I està bé que sigui així, perquè està més que demostrat que a Catalunya cap canvi substancial no tindrà prou força al darrere si no es posen d’acord el primer partit en nombre de vots –el PSC– i el principal bloc ideològic del Parlament –el sobiranisme–. Si l’independentisme té la temptació d’arraconar els socialistes cap al “bloc del 155” es quedarà sense força coercitiva tant a Barcelona com –sobretot– a Madrid.

I no podem menystenir el risc que Salvador Illa, si se sent menystingut, miri cap a la dreta: a Barcelona ja va acceptar els vots del PP per desbancar Xavier Trias. Al Parlament amb això no faria prou, però si hi ha repetició electoral, qui sap què pot passar. I per a Feijóo, qualsevol acostament als socialistes és una manera de desmentir Ayuso i fer-se un espai al centre de l’escena. De l’escena catalana, també.

Això no vol dir que ERC i Junts abaixin el llistó de les seves exigències. El concert econòmic és una condició central, no només perquè és de justícia, sinó perquè si Catalunya no mou peça, el PSOE o el PP tampoc no ho faran, per evitar una guerra civil entre els seus barons. Tots els canvis en el sistema de finançament els ha impulsat Catalunya, des dels temps de Pujol i Felipe González. Per a Pedro Sánchez suposa un repte gegantí, un autèntic reset de l’Estat de les Autonomies i de les finances de l’Estat. Per a Catalunya, la disponibilitat dels seus recursos s’acosta bastant a una qüestió de vida o mort, veient la magnitud dels reptes socials, econòmics i ambientals. La paradoxa del tema és que, qui se’n beneficiaria, com a president, seria Salvador Illa.

Si Sánchez vol mantenir-se en el poder amb el suport del sobiranisme català, només té un camí. O potser no? Especulem: si la qüestió del finançament s’enverina, podria ser que Sánchez plantegés una alternativa, igualment complicada: regalar l’abstenció del PSC perquè Puigdemont sigui president, a canvi del suport de Junts a Madrid i substituir el concert econòmic per un pacte inversor conjuntural. Aleshores al sobiranisme se li plantejaria un interessant dilema: ¿Salvador Illa de president, gestionant un pressupost esplèndid fruit del concert econòmic, o Puigdemont de president, obligat a portar-se bé amb el PSOE per no perdre el seient?

La primera opció és la més efectiva per demostrar el pes específic del sobiranisme i per atorgar més sobirania financera a Catalunya, però també dona al PSC l’oportunitat d’instal·lar-se a la Generalitat. La segona, en canvi, garanteix un president independentista però amb Puigdemont obligat a negociar amb el PSC i a no collar Sánchez. Restitució però sense mirar al passat.   

És una tria endimoniada, però crec sincerament que no es produirà... almenys amb la composició actual del Parlament.

Toni Soler és periodista
stats