06/10/2022

Fascinats per l'espectacle del col·legi major

El vídeo viral que va servir per denunciar a les xarxes l’assetjament col·lectiu d’un col·legi major de Madrid a les companyes de la residència del davant ha fascinat les televisions privades. “Como puesta en escena, trabajada está ”, deia Joaquín Prat al magazín matinal d’Ana Rosa després de condemnar els fets. Els crits i la pujada conjunta de persianes per baladrejar amenaces sexuals i insults es repetia en bucle en magazins i informatius. Una vegada rere l’altra, amb una admiració per la teatralitat de l’acte, repetien el vídeo i els crits amb subtítols. La posada en escena tenia la finalitat de provocar un terror global, un escenari vertical que servia per no deixar cap dona a l’edifici del davant sense sentir-se en perill. A Espejo público el tractament informatiu va funcionar igual que a la seva competència: estupor per part dels tertulians, condemna d’aquella tradició, però repetició en bucle les imatges i reiteració dels insults. En tots dos magazins van utilitzar l’escena com a esquer per atrapar l’audiència diverses vegades fins a aprofundir en la notícia.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Als informatius de Telecinco i Antena 3 van obrir els titulars d’arrencada amb el vídeo viral. A Telecinco, David Cantero convidava els espectadors a fixar-se en les imatges “porque no tienen desperdicio ”, una expressió que té més a veure amb la morbositat que amb la denúncia. A l’hora d’explicar la notícia el presentador deia que es tractava d’un acte de “machismo juvenil ”, com si el masclisme tingués una classificació per edats i, en aquell cas, el juvenil formés part d’una categoria menor. Aquesta infantilització dels fets també es va repetir a Antena 3 quan, a l’hora de fer referència a les noies de la residència del davant, es parlava de “niñas ”. Cal recordar que, com a estudiants universitaris, tots els implicats eren persones majors d’edat. Algun tertulià de Telecinco va atribuir aquell acte obscè a la testosterona, com si es tractés d’un impuls inevitable per raons biològiques.

Cargando
No hay anuncios

La selecció dels vídeos virals que s’han escampat per les xarxes n’incloïa un de gravat per unes noies a les quals se sentia riure i fer broma. “Ellas no se lo han tomado mal... ”, precisava Joaquín Prat. A Antena 3 noticias aquesta va ser una tesi que també van sostenir. La informació precisava que les noies “en ningún momento se sintieron ofendidas y que los que gritaban eran sus amigos ”. Per demostrar-ho incloïen estudiants traient ferro a l’assumpte com una versió més dels fets: “No es un canto machista ni mucho menos! ”, deia una. Sandra Golpe, la presentadora, recollia el vídeo amb un matís final, com qui no vol la cosa: “El colegio mayor femenino ha emitido un comunicado para exculpar a los chicos, pero bueno...

És tan greu l’escena que reflecteix aquell vídeo com aquesta lectura esbiaixada en què, una vegada més, a les dones se’ls atribueix un consentiment, un gaudi i una permissivitat en un acte aberrant que acaba sent tractat com un espectacle.