La farmàcia, una oportunitat per reforçar la salut

La pandèmia del covid-19 ens ha fet veure la necessitat d’enfortir els sistemes de salut i redefinir prioritats.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

És ineficient que a Espanya no es legisli per sumar les capacitats i oportunitats que aporten les farmàcies per reduir la pressió al sistema sanitari i a la resta de professionals, especialment a l’atenció primària, com es fa en altres països.

Cargando
No hay anuncios

En sistemes sanitaris com els de França o Portugal les farmàcies participen en les campanyes de vacunació. El britànic, amb la iniciativa Pharmacy First, impulsada pel National Health Service, dirigeix els pacients amb patologies menors a les farmàcies. Estudis realitzats al Regne Unit estimen que les farmàcies eviten setmanalment 500.000 visites als metges d’atenció primària a Anglaterra i 35.000 a Gal·les. A Espanya el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos estima que a les farmàcies, abans de la pandèmia, ja es resolien anualment 262 milions d’actuacions sanitàries sense dispensació.

És poc coherent amb l’objectiu de posar el pacient al centre que es treballi quasi exclusivament sobre un statu quo que no prioritza la proximitat i l'accessibilitat al professional i l'establiment sanitari que més ho és, el farmacèutic.

Cargando
No hay anuncios

A França la participació de les farmàcies en la vacunació contra el covid-19 està tenint dimensions molt notables. Entre el 15 de març i el 3 de maig, 17.000 farmàcies van administrar 850.000 vacunes contra el covid-19. Certament, França és un país amb una atenció primària diferent de la nostra, molt més accessible, com es demostra amb l’eficient organització de la vacunació covid-19, però en un país amb més similituds de model, com Itàlia, 11.000 farmàcies s’han inscrit per participar en aquest procés de vacunació. A part d’aquests, altres països com Holanda, el Canadà, Austràlia i els Estats Units també compten amb la farmàcia per vacunar contra el covid-19. 

Aquesta vacunació de proximitat és essencial per superar el 70% de població vacunada i assolir la immunitat de grup, i més quan el darrer 10% o 15% és el més difícil, perquè com més gent vacunada hi ha també hi ha menys malalts i menys percepció de risc, cosa que porta a menys motivació per vacunar-se. Això ja es veu en els països amb més vacunats, en què quan són a prop del 70% ofereixen tota mena de regals per vacunar-se. Una eina que el Regne Unit es proposa utilitzar són les farmàcies, pel contacte directe i de confiança, que permet informar i vacunar de seguida els que dubten. 

Cargando
No hay anuncios

És econòmicament empobridor que encara no s’utilitzin les farmàcies com a eina per facilitar la reactivació segura de l’activitat econòmica i social, com Pimec també reclama, així com per minimitzar les afectacions anímiques, fent o dispensant tests o autotests d’antígens, ja sigui dins d’estudis epidemiològics o com a prevenció individual, com es fa en multitud de països des de fa mesos.

Les dades indiquen que a Espanya falten 120.000 infermeres, 24.000 a Catalunya, 16.000 a Barcelona, perquè el sistema sanitari disposi d’una quantitat equiparable a la mitjana europea. Països amb millors taxes d’infermeria posicionen la farmàcia com a punt d’accés, prevenció i control, potenciant el seguiment farmacoterapèutic, informant en l’ús correcte del medicament, col·laborant en millorar l’adherència al tractament, realitzant cribratges, implicant-les en vacunacions o campanyes de salut pública, a més de formar en hàbits de vida saludable. 

Cargando
No hay anuncios

L’envelliment, la fragilitat i la cronicitat fan necessària una millor integració i coordinació entre els diferents nivells d’atenció sanitària i social, tant per als que trien quedar-se al seu domicili com per als que no. La farmàcia de proximitat ha de tenir un paper actiu en l’atenció i prestació farmacèutica domiciliària i residencial, com a recurs sanitari més proper i accessible a tot el territori –el 99% en té una al seu municipi.

Els professionals sanitaris de les farmàcies, exercint de farmacèutics, no d’infermers ni de metges, permeten millorar tant la satisfacció i la salut del ciutadà com l’eficiència i la sostenibilitat del sistema. Oportunitat per millorar!

Cargando
No hay anuncios

Antoni Torres Vergara és president de la FEFAC-Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya