23/03/2021

Enxaneta, un nou tractor per a la tecnologia catalana

Ahir ens vam despertar amb les felices i emocionants imatges de l’enlairament del coet Soyuz 2, que a bord duia el primer nanosatèl·lit català promogut per la Generalitat de Catalunya, l’Enxaneta. En paraules del mateix conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, la missió ha estat un èxit perquè s'han establert comunicacions entre el satèl·lit i el seu centre de control.

Cargando
No hay anuncios

En primer lloc, des de l’associació twenty50 no podem més que felicitar-nos tots per aquest enorme èxit col·lectiu, un pas important en el desenvolupament de l’incipient sector aeroespacial del nostre país. Igual com quan des de l'associació ens vam fer ressò del llançament de l’Ingenio, ara també volem destacar que aquest tipus de projectes no només són importants per la finalitat a la qual estan destinats els satèl·lits −que en el cas de l’Enxaneta és la sensorització del territori català−, sinó també per la gran tracció humana i tecnològica que tenen. En el cas concret de Catalunya, la Generalitat afirma que aquest nou programa espacial, l’Estratègia NewSpace, generarà 1.200 nous llocs de treball en els 4 anys vinents i una facturació de 280 milions d’euros.

Cargando
No hay anuncios

Gràcies a la nova connectivitat que s’estableix entre en nanosatèl·lit Enxaneta, que no és més gros que una capsa de sabates, i el punt de recepció de dades, ubicat al Montsec (Pallars Jussà), ara molts sensors repartits pel territori i que no tenen accés a internet es poden comunicar amb el nou satèl·lit cada 90 minuts, que és el temps que triga l’Enxaneta a donar la volta a la Terra. Per tant, tots aquests sensors, que, per exemple, puguin estar monitoritzant cabals de rius o la ubicació dels ramats en terrenys inaccessibles per a les xarxes de telecomunicacions convencionals terrestres, poden comunicar-se amb el satèl·lit cada 90 minuts i transmetre-li les dades recollides en aquell període. Del satèl·lit les dades van a l’estació de terra, al Montsec, i d’aquí a cada destinatari, ja siguin les autoritats competents o els particulars que han contractat el servei. En altres paraules, el que facilita l’Enxaneta és l’extensió de l’internet de les coses per tot Catalunya (IoT).

L’Enxaneta és el primer satèl·lit del programa Estratègia NewSpace i és precisament per això que, des de twenty50, som optimistes pel que fa a la promoció d’aquest interessant sector econòmic. El sector aeroespacial té un gran valor afegit i s'ha de considerar un tractor econòmic, és a dir, gràcies al sector aeroespacial, altres sectors industrials poden emergir, créixer o consolidar-se. El mateix passa, per exemple, amb tota la tecnologia catalana que anava a bord del Perseverance que al febrer va aterrar amb èxit a Mart.

Cargando
No hay anuncios

Des de l’associació twenty50, doncs, una associació compromesa amb l’avançament científic i tecnològic de la nostra societat, volem donar l’enhorabona a la Generalitat de Catalunya i a totes les empreses i institucions que han participat en el desenvolupament d’aquest projecte, com les empreses Open Cosmos, Sateliot o l’Institut d'Estudis Espacials de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Ignasi Belda és doctor en dret, doctor en intel·ligència artificial i cofundador de twenty50