Ja som a febrer. El començament de 2021 ha estat ple de sorpreses: la gran nevada sobre el país que va col·lapsar literalment Madrid, gelades generalitzades, quinze dies amb rècord de fred i quinze dies de calor rècord el mateix mes, els terratrèmols de Granada, una tempesta de sorra al Pirineu, l’explosió d’un edifici a Madrid i, especialment, els retards de producció i entregues de vacunes a la Unió Europea.
Tot fa pensar que l’any serà dur, molt dur.
Però quan parles amb directius i empresaris no pensen igual, excepte els del sector turístic i de la restauració, esclar. L’enquesta mensual que Deloitte fa entre empreses que aglutinen mig milió de treballadors ha revelat aquesta setmana que més de la meitat d’empreses esperen que enguany ja recuperaran els nivells de facturació previs a la pandèmia. Un 47% diuen que això passarà el 2022, però no més tard.
Un 27% de les empreses pensen crear ocupació i un 17% pensen acomiadar. És a dir, hi ha més empreses pensant en contractar que en acomiadar.
La crisi ha estat dura, el PIB va baixar un 11%, però les ajudes estan aconseguint que el teixit empresarial i l’ocupació es mantinguin prou bé. Ara arriben els fons de recuperació europeus, una injecció fortíssima de capital que també ajudarà l’economia.
Dic des de fa setmanes que ens queden sis mesos difícils i que a partir de l’estiu tot canviarà de color. De la mateixa manera que els contagis tenen un comportament exponencial, això també opera a la inversa. La vacunació de la població farà que baixi de forma exponencial.
Les autoritats tenen tres reptes: el primer és assegurar la vacunació segons els plans previstos i el segon ser molt prudents a l’hora de retirar les ajudes i els ERTO a empreses. La recuperació serà desigual. Anirà per barris, és a dir, per sectors d’activitat. El tercer repte és la gestió del sector turístic en la campanya de 2021. Si aconseguim un percentatge d’ocupació mínimament digne, salvarem la crisi del covid enguany, tal com la majoria d’empreses preveuen.
Endavant.