Si finalment prosperés l’opa del BBVA sobre el Banc Sabadell –ara mateix complicada per la decisió de Competència d'enviar l'operació a fase 2 per estudiar el cas amb més profunditat–, els efectes de l'operació serien rellevants per als empleats, particulars i empreses-clients i per als accionistes.
En aquest article em voldria centrar en els efectes sobre les empreses, que són les que habitualment utilitzen a les entitats financeres per tenir accés al finançament obtenint crèdits i préstecs per tirar endavant els seus projectes, adquirir actius o cobrir necessitats de tresoreria, per gestionar aquesta tresoreria disposant de comptes bancaris, línies de crèdit i finançament del circulant per facilitar els pagaments i cobraments, per treure rendiment de la seva liquiditat disponible i, finalment, també per disposar d’assessorament en la gestió de riscos, inversions i altres decisions financeres estratègiques. Com veiem, una empresa amb més o menys intensitat, tant sí com no, necessita comptar amb entitats financeres dins del seu pool de proveïdors.
I què passarà amb les empreses si l’opa prospera? Segons un sondeig del Centre Metal·lúrgic entre els seus associats del Vallès, en ser preguntats sobre les entitats amb les quals treballaven (Banc Sabadell i/o BBVA i/o altres entitats financeres) les respostes foren les següents:
1. De les empreses enquestades, un 8,64% o treballen únicament amb el BBVA o no treballen amb cap de les dues entitats, per tant, per a aquest grup d’empreses l’opa no tindrà cap efecte.
2. Un 22,22% de les empreses no treballen amb el BBVA; treballen amb el Banc Sabadell i altres entitats financeres. L’efecte per a aquest col·lectiu seria la substitució del proveïdor Banc Sabadell pel proveïdor BBVA, amb canvi de gestors, de plataforma digital, de criteris de risc i de valors. Els efectes per a aquest grup d’empreses serien en gran part estètics i relacionals, però sense gran impacte en l’operativa diària ni en els riscos concedits. El fet de ja treballar amb altres proveïdors (no BBVA) els dona estabilitat al tenir els riscos més diversificats.
3. Un 18,52% de les empreses tenen com a proveïdor únic el Banc Sabadell. Per a aquest col·lectiu la situació seria similar a si entres a l’Esclat per fer la compra i quan surts resulta que ets al Mercadona, i tindria els mateixos efectes que el grup comentat anteriorment (2) amb la diferència que, al ser proveïdor únic, de no haver-hi entesa amb el BBVA la substitució no seria fàcil.
4. I, per acabar, un 50,62% de les empreses treballen únicament i simultàniament amb el Banc Sabadell i el BBVA. Aquest és el col·lectiu que pot tenir més problemes, i no lleus, si l’opa tira endavant. Passarien de tenir dos proveïdors a un de sol, així que s'acumularia tota l’operativa i especialment els riscos concedits, riscos que podrien semblar excessius per als gestors del BBVA i donar lloc a la reducció dels mateixos fins als límits que considerin convenients, cosa que abocaria l’empresa a una situació complicada i la forçaria a buscar ràpidament nous proveïdors financers, tasca gens fàcil en un mercat quasi oligopolístic.
Dels resultats d’aquesta enquesta es desprèn que un 91% de les empreses metal·lúrgiques del Vallès treballen amb Banc Sabadell i tindran alguna afectació si l’opa tira endavant, i el que pot ser més preocupant és la situació del 50% de les empreses que actualment treballen simultàniament només amb el Banc Sabadell i el BBVA i poden ser el col·lectiu més afectat i més exposat a problemes i incidències davant un hipotètic èxit de l’opa.
Per a les empreses que sempre han treballat i confiat en el Banc Sabadell, aquesta relació és per a elles un actiu intangible molt important, que dona solidesa, confiança i solvència a la seva activitat present i futura. La confiança construïda lentament al llarg dels anys entre empresa i Banc ha ajudat a buscar solucions en moments de necessitat, ja sigui de tresoreria, per afrontar noves inversions... La pèrdua d’aquesta confiança pot acabar repercutint en el manteniment i la creació de llocs de treball i en les aportacions indirectes al territori i a l’entorn empresarial. Tot això es debilitarà i trontollarà si l’opa fructifica.
Personalment desitjo que, amb les dades i la informació de què avui disposem, l’opa descarrili i es posi en evidència el fracàs d’una operació hostil, mal dissenyada i mal retribuïda que no afavoreix ni els clients, ni els empleats, ni els accionistes, ni el teixit empresarial.
Ara bé, com que en aquest país pot passar de tot i cal ser previsors, si la seva empresa s'inclou en el grup del 50% que únicament treballen amb el Banc Sabadell i el BBVA, li aconsello que faci una valoració de com podrien veure’s afectats els seus riscos en funció dels productes i serveis utilitzats, quanties i venciments, per si finalment el BBVA sortís triomfador i calgués buscar alternatives. Més val prevenir que curar!