11/01/2022

Donar un petit ensurt a Catalunya

D’un personatge tan fosc i empastifat com el comissari Villarejo és fàcil dir-ne que no té gaire cap credibilitat, sobretot quan declara en un judici en què està acusat d’haver cobrat per espiar des de la seva empresa i per encàrrec de particulars quan encara era comissari en actiu.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però ahir va declarar davant del jutge que el director del CNI, Félix Sanz Roldan, “va calcular malament les conseqüències de donar un petit ensurt a Catalunya” amb els atemptats de la Rambla de Barcelona i de Cambrils, que van causar 16 morts. I davant d’una afirmació tan greu cal preguntar-se, també, quina credibilitat té l’Estat en aquest cas. L’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, va ser confident del CNI fins al dia de l’atemptat, segons el que va revelar fa temps Público. La Policia Nacional va anar fins a tres vegades a l’oratori de Ripoll abans dels atemptats. I molts altres detalls permeten continuar preguntant-se quin era el vincle entre l’imam i el servei d’intel·ligència espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Tothom recorda que els atemptats van tenir lloc un mes i mig abans de la data del referèndum de l’1 d’Octubre i quina va ser la reacció contrariada i gelosa de l’Estat –que en comptes de condecorar els Mossos va perseguir-ne el cap, el major Trapero–, les acusacions al Govern que centrar-se en el Procés havia impedit una millor seguretat, les peticions de deixar córrer el referèndum després de l’atemptat... En un moment tan inflamable com aquell, en què només que hagués augmentat un grau més el nivell d’alerta antiterrorista l’Estat hauria hagut de desplegar l’exèrcit a Catalunya, la temptació de donar un petit ensurt a Catalunya era molt gran. I mentre no hi hagi una investigació independent la sospita no s’esvairà.