01/04/2023

Diumenge deixeu el mòbil i mireu el '30 minuts'

No us perdeu el 30 minuts de diumenge al vespre. Potser només us confirmarà el que ja heu sentit moltes vegades, però les dades, els estudis científics i les conclusions us impressionaran. La gran distracció analitza l’efecte de les pantalles en les generacions més joves. Per a tots aquells que repeteixen com un lloro que les regles del futbol han de canviar perquè els seus fills no es concentren i necessiten mirar la pantalla del mòbil, aquest reportatge és imprescindible. Perquè potser encara són a temps de modificar algunes conductes educatives i lúdiques que beneficiaran la seva descendència. Aquest vespre, abandoneu el mòbil en una altra habitació, perquè La gran distracció us deixarà clavats davant la pantalla.

Inscriu-te a la newsletter Les transformacions que venenLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El reportatge comença amb un nen a dalt d’una atracció de cavallets, el clàssic carrusel. Però la criatura no està pendent de l’entorn ni del puja i baixa. Està amb el nas enganxat al mòbil que té entre les mans. Sona la música de fira mentre el nen dona voltes absort amb el telèfon, i el que primer sembla una anècdota acaba destil·lant una sensació terrorífica. 

Cargando
No hay anuncios

¿Heu pensat mai què passa de diferent en un pati d’escola quan es deixa que els nens utilitzin el mòbil a l’estona d’esbarjo? ¿Heu provat alguna vegada de no dir prou al consum de pantalles als vostres fills per veure què passa? ¿Heu comparat les hores d’un curs escolar amb les hores de mitjana de consum de mòbil d’un adolescent? A França els nens passen l’equivalent a trenta cursos escolars davant les pantalles recreatives. I la xifra no para de pujar. Perquè, segons dades de l’Unicef, només un de cada quatre pares limita l’ús de pantalles. ¿Sabeu què passa en un cervell en procés de creixement i maduració quan s’abusa de les pantalles? ¿Heu comprovat mai, en el telèfon dels vostres fills, quantes hores utilitzen el mòbil i quant de temps inverteixen en les aplicacions més consumides? ¿Voleu saber quina és la reacció fisiològica i de comportament que té un nadó quan la seva mare és interrompuda per un seguit de missatges al telèfon? Diferents científics i experts en la matèria expliquen en el 30 minuts quina és la diferència entre l’aprenentatge vivencial i el que es fa a través d’una pantalla. ¿Heu pensat mai què passa quan es crea l’hàbit de menjar davant d’una pantalla? Els científics i experts que participen en el reportatge són de diferents llocs del món, les universitats que avalen molts dels estudis també. La gran distracció il·lustra amb habilitat com s’han desenvolupat les proves i com s’han extret les conclusions que permeten que l’espectador es reconegui en moltes de les conductes i pugui comprendre fàcilment la dimensió dels resultats. La gran distracció és un reportatge interessantíssim sobre el mal ús, l’abús i la toxicitat de les pantalles recreatives. Però també és una història que fa por i que fa patir. Perquè el que ara pot semblar només un motiu de discussió amb els fills esdevindrà un problema social d’aquí uns anys.