Fa mesos que Ana Rosa Quintana carrega durament contra el govern socialista i els seus socis, clamant contra la seva ineptitud, lloant l’alternativa del PP i exigint eleccions anticipades. Les seves arengues abrandades abans de les nou del matí la van posicionar com a relleu perfecte del Sálvame a les tardes de Telecinco. La cadena va anunciar que Ana Rosa es mantindria als matins només per moderar la tertúlia política i, a la sobretaula, assumiria el programa de tarda per tractar l’actualitat. Una aposta ideològica dissenyada per fer front a les eleccions generals que en un principi estaven previstes per al desembre. Dilluns passat, l’anunci de les eleccions anticipades va deixar Ana Rosa Quintana sense paraules. Ella, que sempre fica cullerada en qualsevol discussió política, no va saber què dir, però semblava entre bloquejada i incòmoda. Aquell gir inesperat podia modificar els seus projectes laborals a la cadena. L’endemà carregava contra les properes eleccions considerant-les una temeritat. No acaba d’estar clar si ho feia pensant en l’interès nacional o en el personal.
En tot cas, dijous al matí, a primera hora, Ana Rosa Quintana ja s’havia refet i tornava a carregar contra Pedro Sánchez acusant-lo d’haver fet un discurs conspiranoic la tarda anterior davant dels seus grups parlamentaris. “Aludió a oscuras fuerzas capitaneadas por el trumpismo”, deia la presentadora. I va afirmar que el president va fer servir un argumentari propi de Trump per acusar a l’oposició de trumpista. Però a mesura que avançava el monòleg d’Ana Rosa ens vam adonar que allà hi havia un diàleg encobert entre Pedro Sánchez i Ana Rosa Quintana. Dimecres, el president espanyol assegurava en el seu discurs que en programes de màxima audiència de la televisió veuríem gent anar contra ell sense tenir dret a rèplica. Dijous, Quintana es va donar per al·ludida: “Bueno, nosotros somos un programa de mañanas. Y nosotros le estamos invitando a él todas las semanas desde hace cinco años para que venga a replicar”. La presentadora va tancar el seu monòleg sentenciant que “A Sánchez se le ha puesto cara de Pablo Iglesias”. Una estratègia molt habitual que consisteix en desplaçar els opositors al màxim a l’esquerra possible perquè així la dreta més reaccionària sembli una mica més centrada.
Fins al 23 de juliol tindrem temps de veure si Ana Rosa Quintana i Pedro Sánchez mantenen aquesta dialèctica des de la distància, a base de subterfugis i atzagaiades, al·ludint-se directament o indirectament com a estratègia d’atac. Telecinco i Ana Rosa han passat a integrar-se en el discurs polític en una mostra evident de toxicitat informativa. És simptomàtic com cadenes i programes de televisió ja han deixat de ser una plataforma mediàtica per acabar formant part del mateix missatge polític.