L’EDITORIAL

Deportacions d’immigrants: opacitat sense control judicial

Deportacions d’immigrants: opacitat sense control judicial
14/12/2019
2 min

BarcelonaHaver d’emigrar és dur. Molt dur i dolorós. Només es troba consol amb l’èxit, o el relatiu èxit, dels objectius que han dut la persona a marxar de casa. Però si emigrar implica humiliacions, gastar diners i més diners, pastera i veure amics o companys de viatge que moren, el dolor es multiplica exponencialment. És un factor que cal tenir en compte quan es parla d’immigració.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els països de la Unió Europea necessiten rebre immigrants. Per l’activitat econòmica i la realitat demogràfica. Ho explicava a l’ARA fa uns dies el catedràtic de geografia humana de la Universitat de València Joan Romero, i ho xifrava: “Uns 50 milions d’immigrants a Europa, i entre 4 i 6 milions a Espanya, d’aquí al 2050”. És un altre factor que cal tenir en compte quan es parla d’immigració.

L’arribada d’immigrants, allà on sigui, s’ha de poder gestionar. Administrativament, laboralment i socialment. I amb criteris que evitin un mal ús polític del fenomen, especialment per part de formacions d’ultradreta o amb actituds o un rerefons xenòfobs. És un altre factor que cal tenir en compte quan es parla d’immigració.

Aquesta situació paradoxal i extremadament complexa és el context en el qual es produeixen les deportacions i devolucions d’immigrants, que en el cas de l’Estat expliquem en el Dossier d’avui, gràcies al projecte Deportacions, del centre Irídia. Aquesta tasca periodística demostra com és d’arbitrària i d’injusta aquesta faceta de la llei d’estrangeria, no ja per als immigrants que no han aconseguit ni aproximar-se a cap tipus de regularització, sinó fins i tot per als que sí que han passat filtres. Persones que han obtingut permisos de treball (sempre temporals) i que en ple procés de renovació (llarg i farragós) poden ser expulsats. És possible perquè tot el poder s’ha atorgat a la policia: l’administració no té en compte el procés de renovació, simplement ajunta un nom amb una absència de permís, s’activa un expedient i la Policia Nacional -amb criteris d’actuació massa sovint basats en l’aspecte físic o la raça- té via lliure per detenir i expulsar. I tant li fa el grau d’integració: en el reportatge hi ha un testimoni que havia après perfectament castellà i català i, com una prova més de la voluntat d’integració, fins i tot formava part d’una colla castellera.

Es tracta d’una política de broc gros, gens acurada, desproveïda de qualsevol factor humà, que no l’encerta ni en els intents de fer-la amable: les ajudes per recomençar al país d’origen són poques, insuficients i descontrolades. “Et paguen perquè te’n vagis”. I que, també cal dir-ho, generen un negoci molt lucratiu per a les companyies aèries que noliegen els avions de retorn: actualment, 9,9 milions per 18 mesos a Air Europa i Swiftair.

stats