25/11/2020

Una nova vida

Un refrany popular afirma que les criatures neixen “amb un pa sota el braç”. L'origen es relaciona amb el que significava per a les famílies més pobres el naixement d'un fill, home principalment. Una nova vida suposava un parell de mans més per treballar i portar diners a la família pocs anys després del seu naixement.

Inscriu-te a la newsletter Comprar-se la democràciaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Actulament el naixement d'un nadó, per a moltes dones professionals, significa l'inici de dues noves vides. La de la mateixa criatura i la nova vida de la mare professional, que la dona acostuma a afrontar amb grans dosis d'alegria i també amb infinits interrogants. Per a moltes dones un naixement marca l'inici de renúncies professionals, o si més no un punt mort laboral destacable.

Cargando
No hay anuncios

En la nova edició de l’Esade Gender Monitor, consultades més de 800 directives sobre els obstacles que troben per a la promoció a les seves empreses per qüestió de gènere, assenyalen com a segona principal barrera la dificultat de conciliar les exigències del càrrec amb la cura dels fills (22,1%). En aquests últims mesos de teletreball, malgrat que tres de cada quatre dones reconeixen que l'empresa s'ha adaptat a la seva situació familiar, el 19,4% indiquen que han tingut més dificultats per conciliar que els seus col·legues, i un 28,4%, més que les seves parelles.

Avui dia les dones fan el 76,2% del total d'hores de treball de cures no remunerades, més del triple que els homes, segons l’OIT. La corresponsabilitat encara està lluny de ser una realitat. Aquestes cures, que recauen en les dones, repercuteixen en els seus ingressos en el mercat laboral. Un informe recent del Banc d'Espanya indica que les dones deixen d'ingressar, de mitjana, l'11,2% del seu salari durant el primer any de vida del seu primer fill. Els homes únicament perden el 0,15% dels seus ingressos. I si s'analitza la dècada posterior al naixement, la bretxa salarial s'incrementa fins al 28% de mitjana.

Cargando
No hay anuncios

“Els parcs infantils de les nostres ciutats estan plens de professionals que han posat les seves carreres en pausa, i efectivament, la gran majoria som dones”. Així de clar s'expressa Cristina Sánchez, exdirectiva. Ella va veure en aquesta situació una oportunitat i va fundar Juno Projects. Aquesta empresa està formada per un equip internacional i multidisciplinari de dones professionals, altament qualificades, que recentment han estat mares. Ofereixen recursos externs per a empreses a través dels serveis professionals del seu equip de dones, amb flexibilitat i en remot, un actiu de gran valor afegit per a les empreses.

Durant aquesta etapa, algunes mares decideixen emprendre i també troben barreres. De fet, com indica l'estudi distingit amb el Premi Honorífic a Millor Treball Social per Càritas Barcelona i realitzat per estudiants de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (URL), alguns inversors estan poc predisposats a invertir en projectes liderats per dones si no estan disposades a dedicar-hi tot el seu temps (com si ells mateixos no tinguessin una vida més enllà de la seva feina com a inversors). Per pal·liar aquesta situació sorgeixen iniciatives com WERock Capital, en la qual dones inversores no només inverteixen sinó que també acompanyen i donen suport a altres dones durant el seu camí d’emprenedoria.

Cargando
No hay anuncios

L'humor sempre és el millor aliat i més de 800.000 mares ja formen part del Club de Malasmadres, que va néixer fa dos anys amb l'objectiu de “convertir-se en un moviment tendència que trenqui estereotips”. Reivindiquen la no renúncia, ni a la carrera professional ni a veure créixer als fills. Dona professional i mare no és un oxímoron.

El lloc que ocupen les dones en un país és un dels indicadors que millor revelen la seva bona salut. Una nova vida sempre és benvinguda. Siguem corresponsables i vetllem perquè les dues noves vides, la del nadó i la de la seva mare, es desenvolupin amb salut i aprofitant tot el seu potencial.