05/09/2019

Cuatro: les escombraries de Telecinco

El mes de gener passat, Mediaset va informar que es carregava els informatius de Cuatro. Tot i l’impacte que provoca que una televisió generalista decideixi prescindir de les noticies en el format tradicional, el gest de la cadena anava en la mateixa línia que decisions anteriors, quan, per exemple, va aniquilar el magazín matinal ‘Las mañanas de Cuatro’ per posar-hi ‘Mujeres y hombres y viceversa’, un ‘dating show’ lamentable i masclista.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Al febrer, els informatius van plegar i Cuatro va dissimular l’operació compensant les pretensions informatives amb un magazín d’actualitat titulat ‘Cuatro al día’, presentat per Carme Chaparro. El programa, d’aires frívols i contingut anodí, s’acosta més a l’entreteniment que a la informació, però ho camuflen perquè no hi ha res més eficaç que una disfressa de periodisme per transmetre a l’audiència alguna credibilitat. A més, van mantenir un espai simbòlic de vint minuts de notícies que, discretament, també s’han carregat. Ara s’ha sabut que el magazín de Carme Chaparro quedarà encara més reduït a la tardes per fer un lloc a ‘Me quedo contigo’, el 'dating show' del qual parlàvem aquesta setmana i que fins ara s’ha emès a Telecinco, i on les mares escullen parelles per a les seves filles. Aquest programa porqueria que fins ara era setmanal a Telecinco passarà a ser diari a Cuatro.

Cargando
No hay anuncios

L’altre vincle amb l’actualitat a Cuatro és ‘Todo es mentira’, amb Risto Mejide de presentador, on el publicista i jutge de 'talent shows' dona lliçons de professionalitat informativa i enarbora la bandera de caçador de 'fake news'. El programa parla d’actualitat amb un grup de col·laboradors al voltant d’una taula. Han convertit Eduardo Inda en la diana perfecta de les seves envestides i això els ha erigit en una mena de defensors de la integritat barrejada amb la fatxenderia i la prepotència.

Mediaset va argumentar en el seu moment que estan fent “una aposta per una televisió transversal”, un eufemisme extraordinari perquè pot servir per justificar qualsevol cosa. És obvi que la segona cadena de Mediaset s’ha convertit en el cubell de les escombraries de Telecinco, on hi envien tot allò que no fa audiències massives però que serveix per adotzenar igualment els espectadors. Òbviament, els informatius no els necessiten per a res i l’actualitat només és útil si serveix per fer-ne espectacle o sensacionalisme.

Cargando
No hay anuncios

El dubte és si aquest és el símptoma incipient d’un fenomen global. Amb les televisions generalistes competint amb les plataformes d’entreteniment per 'streaming', hi ha una tendència a ludificar les graelles i barrejar la informació amb l’entreteniment per convertir-ho en espectacles d’opinió. La informació estricta acaba menystinguda i s’infravalora la seva funció social. I tot plegat es converteix en un ingredient més de la crisi democràtica general.