21/12/2015

Cop de timó a l’independentisme

Sovint he sostingut que aquest país ha avançat seguint la teoria del com si. És a dir, la prosperitat la devem al fet de saber prendre decisions —socials, culturals, educatives, científiques i econòmiques en — com si ja estiguéssim en un estadi posterior al que vivim. La clau és precipitar un canvi de mentalitat en funció d’allò que es vol aconseguir, emancipant-la dels lligams presents, sense haver d’esperar que sigui conformada per un futur en el qual no s’hagi participat activament. Això sí: la pràctica del com si —amb lideratges més valents i tenaços que il·luminats— només és efectiva si no perd de vista quina és la realitat que vol combatre i quin és el risc que li cal assumir. Doncs bé: el procés sobiranista que els darrers anys ha estat conformant una voluntat favorable a la independència també ha seguit aquest principi.

Inscriu-te a la newsletter Les transformacions que venenLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

TANMATEIX, ELS RESULTATS del 20-D em confirmen en la sospita que ja es derivava dels del 27-S. S’ha seguit la teoria del com si, però cometent un error fatal: oblidar que el seu èxit està condicionat a no deixar de tocar mai de peus a terra. És a dir, a recordar que les condicions de partida persisteixen. Dit ras i curt: l’entusiasme popular -i una certa arrogància política- ens ha fet creure que el país ja havia “desconnectat” d’Espanya. I això, des del meu punt de vista, ha portat a sobredimensionar la força real del sobiranisme i a definir estratègies errònies condicionades per una estructura de partits i una lògica de confrontació que, per bé que apuntaven a la independència, s’han seguit movent en clau autonòmica. Uns errors que tant ha comès Convergència com ERC. I, no cal dir-ho, una CUP que després de flirtejar amb el vot a una força d’allò que, com a molt, se’n pot dir autonomisme avançat, encara diumenge al vespre es despenjava amb un comunicat condicionant la conformació de govern a Catalunya als resultats del 20-D: pura lògica autonòmica.

Cargando
No hay anuncios

ÉS CERT QUE ES PODEN fer els números de moltes maneres. Però respecte del setembre passat, en tres mesos, l’independentisme ha perdut 464.000 vots, és a dir, un 28,5 per cent. I la gran victòria que ERC havia d’aconseguir no repetint coalició amb CDC, ha acabat sent un minso 0,9 per cent més de vots que els obtinguts per Democràcia i Llibertat, i tot un 0,28 per cent més de vots que el PSC. Encara més: si és cert que el dret a decidir segueix sent majoritari, cal advertir de dos fets objectius: un, que respecte del 27-S encara perd més de 240.000 vots; i dos, que bona part del dret a decidir és per dir no a la independència.

QUI TÉ GANA somnia pa. Però en política deixar-se enderiar per la gana porta al desastre. I pensar que, en el combat per la independència, Espanya quedarà debilitada per la fragmentació del vot, és d’il·lusos famolencs. Ben al contrari: aquest serà el gran pretext per refer, com sigui, la majoria que els cal. Els pactes que ells necessiten per fer govern es poden concretar fins i tot abans que el que ja fa tres mesos que hauríem d’haver aconseguit per tenir el nostre. Espanya segueix actuant com un estat, i nosaltres com una ONG.

Cargando
No hay anuncios

LA PRÀCTICA del com si demana transmetre una gran convicció d’èxit davant d’una aposta plena de riscos. Fins al 9-N, la convicció hi va ser. Vam arribar justets al 27-S. Però el 20-D ens ha caigut al damunt amb més resignació que convicció. La societat civil independentista organitzada, la d’Ara és l’hora, ha estat significativament absent d’aquesta campanya. I no: no acceptaré que se’m tracti de pessimista. El que exigeixo és una reacció radical, un cop de timó, que no torni a oblidar on som per poder reprendre el com si a favor de l’emancipació nacional, i aconseguir-la.