Franc Comino: “Aconseguir el consum zero d’energia ha sigut culminar un somni”
Soci fundador de Wattia Innova, ha impulsat l'Espai Zero d'Olot, un recinte integrat per vint enginyers on no s'ha consumit energia tradicional durant un any
Fa catorze anys Franc Comino (Olot, 1976) va decidir implantar a casa seva un sistema domòtic que li va permetre estalviar més d’un 30% d’energia. Armat amb una Vespa i una caixa d’eines, Comino va anar fent-se un nom en el món de l’eficiència energètica i en l’automatització de sistemes per reduir al màxim el consum d’energia. “ Franc el domòtic, em diuen”, explica amb un somriure. Fa un mes aquest olotí va culminar un dels seus somnis professionals: aconseguir el consum zero d’energia durant un any a l’Espai Zero, preparat especialment per assolir aquest objectiu. Això significa que, en aquest recinte ocupat per vint enginyers, tot funciona amb energies renovables i, sobretot, portant al límit els principis de l’eficiència energètica. “Ha sigut un gran repte”, explica Comino, que en un moment determinat va decidir deixar la universitat, capitalitzar l’atur -ja havia treballat- i emprendre una carrera que l’ha dut a una posició capdavantera al sector. Té diversos projectes sobre la taula, les companyies tradicionals -Gas Natural, Repsol- segueixen de prop els passos del seu equip -agrupat dins l’empresa Wattia Innova, de la qual és soci fundador- i el seu gran objectiu és convertir-se en un profeta de l’estalvi energètic.
L’eficiència energètica no és només una qüestió tècnica sinó que també té a veure amb la conscienciació ciutadana.
El gran repte de la nostra societat, per poder evitar el col·lapse energètic, és fer un canvi de xip. Cal buscar noves fonts energètiques, aconseguir un nou model a escala mundial. Si no hi ha lobis energètics que ho impedeixin, el procés per aconseguir-lo ja és imparable.
Fer l’Espai Zero no ha sigut fàcil.
Té vint sistemes d’eficiència energètica, funciona de manera automàtica perquè gasti zero, porta implantat un software elaborat per nosaltres... És un gran repte. Ha sigut culminar un somni, perquè ha implicat vint persones convivint durant un any amb consum zero.
Han hagut de variar determinats hàbits per aconseguir l’objectiu.
Hi ha hagut una gran guerra amb la temperatura. Per exemple, no té cap sentit anar a treballar amb màniga curta en ple hivern. Però a base de reunions s’han cregut el discurs de l’eficiència. I estic convençut que a casa ho han pregonat. Què fan els ordinadors a tot rendiment a les set del matí? Per què es tritura paper a primera hora? Més val esperar que hi hagi més energia acumulada.
Aquesta batalla ja la devia tenir quan va impulsar l’estalvi energètic en un institut d’Olot.
Quan van començar a veure que cada mes s’estalviaven entre 6.000 i 7.000 euros de gasoil, van constatar els beneficis del model. Al final et donen la raó.
¿És possible extrapolar el model d’Espai Zero, basat en renovables i eficiència, a gran escala? Per exemple, a Barcelona.
Ja treballem per fer centres locals amb aquesta filosofia. Ho veurem aviat? Hi haurà un boom en els pròxims cinc anys. Si no fem un canvi de xip, ens n’anirem en orris. Del 2000 al 2013 la demanda energètica mundial ha crescut un 23%.
A les companyies energètiques no els deu fer gaire gràcia, la filosofia de consum zero que mireu d’inculcar.
Jo no vull radicalitzar tot el món perquè no consumeixi de les elèctriques. Es tracta de canviar el mix energètic. És imparable que la gent comenci a posar sistemes basats en energies naturals. Qui es posi en contra d’això s’equivocarà.
La normativa europea, de fet, obliga a encaminar-se cap a les renovables.
Sí, però a Espanya van en direcció contrària i penalitzen l’energia solar. El sol ja no és de tots, és de les companyies energètiques. És il·lícit fer pagar per una cosa que és de tots.
¿A casa hi té alguna influència que hagi fet que es dediqui a això?
No m’ho ha inculcat ningú. El meu pare, de fet, no fa servir ordinador. I la meva mare fa tot just una setmana que té instal·lat el WhatsApp. Des de petit he tingut afició per la intel·ligència artificial. De fet, a Espai Zero tenim una estació meteorològica que fa que, en funció de la predicció del temps, el sistema es programa per a les següents catorze hores.
No fa pinta que tingui ganes de canviar de feina en un futur.
M’encantaria posar el meu gra de sorra per canviar el món, i que a l’equip se’ns conegui com a divulgadors de l’eficiència energètica. Això és el que m’apassiona.
¿És correcta la política energètica que es fa a Catalunya?
Els responsables polítics actuals diuen que no tenen competències energètiques. Per tant, diuen que hem d’anar a buscar la independència. I què fem, mentre dura el procés? Cal buscar fórmules.