Opinió24/08/2013

Combatre la pobresa: ¿anem riu amunt?

Francesc Mateu
i Francesc Mateu

Fa molts anys, en una comunitat que vivia vora un riu, van veure una persona que s'ofegava i van anar a auxiliar-la. Mentre la reanimaven van veure una segona persona que s'ofegava i, de sobte, moltes més. El riu no deixava de portar gent que s'ofegava. Es van organitzar per fer torns i es van especialitzar per equips: uns els treien de l'aigua, uns altres els reanimaven, uns altres els assecaven, etcètera. Però cada dia s'ofegava més gent i no donaven l'abast. Fins que un dia un dels equips es va preguntar... "Però per què cau al riu tanta gent?" "Hi ha gent en perill i no és el moment de fer-se preguntes!", els van dir. Però l'equip es revoltà, deixà la feina entre acusacions d'insolidaritat i va marxar riu amunt a buscar la raó per què passava això. I van descobrir que s'havia trencat l'únic pont de la zona. Abans de trobar solucions, es van fer preguntes com: per què s'ha trencat el pont?, qui n'és el responsable?, qui i com l'havia d'arreglar?

Inscriu-te a la newsletter Les transformacions que venenLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Històries com aquesta es fan servir als cursos per a voluntariat en moltes ONG. Però després de veure els debats generats per l' Informe del Síndic sobre malnutrició infantil , o la idea d'una loteria catalana per ajudar a programes socials, sembla que serien més necessaris als despatxos d'alguns polítics, d'alguns tertulians o en algunes sobretaules d'estiu. Els que ens dediquem fa anys a bregar amb la pobresa, estem molt preocupats perquè estem fent molts passos enrere en el tractament d'aquest tema.

Cargando
No hay anuncios

L'informe del Síndic ens està dient que cada dia s'ofega més gent. I podem donar moltes voltes als conceptes i a les dades, però mentrestant va caient més gent al riu. La realitat d'empobriment accelerat és evident i les entitats ja hem advertit prou vegades de la gravetat de la situació. I semblaria que quasi l'única resposta que tenim és la recollida d'aliments.

El bisbe brasiler Hélder Câmara ho explicava fa anys d'una manera clarivident: "Si dono menjar als pobres em diuen sant, però si pregunto per què són pobres, em diuen comunista". Mentre donem menjar ens sentim molt bé, i els mitjans i els responsables polítics lloen les nostres iniciatives solidàries. És fàcil: compromet molt poc i dóna bons rèdits d'imatge. Així, multipliquem els punts de recollida d'aliments i el voluntariat del Banc dels Aliments o de Càritas, i n'hem d'estar orgullosos. Però d'això se'n diu assistencialisme. I no és dolent per se , però és insuficient si és l'única resposta. Aquest és un dels grans aprenentatges dels 50 o 60 anys que fa que treballem les ONGD en països pobres. I no és cap crítica a les institucions que s'hi dediquen, que, a més d'imprescindibles, són les primeres conscients dels límits d'aquest tipus d'apropament al problema.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que afortunadament Catalunya està molt lluny de ser com el Sudan del Sud, Haití o Burkina Faso, veiem amb sorpresa i indignació com les respostes dels nostres polítics cada vegada s'assemblen més a les que solíem criticar d'aquells països: pilotes fora i ajuts limitats entesos com a dàdives i no com a drets. I maratons i loteries més pròpies de la beneficència d'altres segles. Com si tota la feina feta abans per eradicar la pobresa, i tot el coneixement acumulat, aquí i arreu, hagués estat un passatemps de nou-rics.

I un segon aprenentatge: els equips s'esgoten quan acumulen un temps i tenen la sensació que no estan aconseguint res, sobretot després de reanimar la mateixa gent tres i quatre vegades. I, en comptes de canviar d'estratègia, abandonem. En el món de la cooperació ho anomenem "la fatiga de l'ajuda".

Cargando
No hay anuncios

Tornem ara a Hélder Câmara i anem al perquè. La resposta no és tan clara ni immediata com en la historieta que hem explicat al principi de l'article. Aquesta segona part no compta amb tantes complicitats, i els governs s'hi senten assenyalats. Aquí entrem en el terreny dels riscos, però també de les solucions reals. Com en la bona medicina, atenem les causes, i no només els símptomes.

La clau per combatre la pobresa rau a combatre les desigualtats. Critiquem el Síndic, o defensem-lo. Però no ens quedem aquí. Ens cal una mica més de valentia i decisió individual, col·lectiva i política. Podem practicar una solidaritat intel·ligent, amb visió global i projecció de futur. Anar més enllà de l'autocomplaença de l'assistencialisme i fer costat a tots aquells que ja han anat riu amunt. Exigir als que porten el timó que s'atreveixin a plantejar-ho tot. Enfrontar la pobresa requereix valenties més grans que les del dret a decidir. En la lluita contra la pobresa, no partim de zero. Coneixem entitats, gent i països que ho fan i bé. Per cada paquet d'arròs al banc d'aliments, millor cinc euros o cinc tardes per arreglar ponts. Per cada notícia de gales benèfiques, quatre sobre projectes d'aquells que fan créixer el drets, les oportunitats i la dignitat.