26/11/2021

Els petits canvis són poderosos?

“Els petits canvis són poderosos”, ens deia el Capità Enciam als anys noranta a TV3, per animar-nos a reciclar. Encomiable, però anem al present. A l’illa alemanya de Pellworm, uns joves pagesos i ramaders tenen por que l’illa quedi coberta per l’aigua, i han aconseguit que el tribunal constitucional alemany obligui l’executiu a endurir les lleis per lluitar contra l’emergència climàtica amb un peculiar argument de justícia intergeneracional: si no es fa prou per evitar-ho, els joves d’ara, quan siguin grans, hauran de ser més dràstics i això no seria equilibrat ni just. Per tant, cal endurir molt més la llei avui.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però ¿serveix de gaire lluitar contra l’emergència climàtica des d’un sol país? Les aigües dels mars pujaran per la contribució de gasos d’efecte hivernacle del conjunt de països, incloent-hi, per cert, el metà de les vaques de Pellworm. Si els principals emissors en valor absolut -la Xina, els EUA, l’Índia i Rússia- no fan prou, els esforços d’economies més petites com l’alemanya -el 2% del total mundial- seran poc significatius, i els seus petits canvis seran poc poderosos. Ho serien si els fessin quasi tots els països.

Cargando
No hay anuncios

Aquests són alguns dels arguments que s’han donat a la conferència COP26. No ha estat només bla-bla-bla i un déjà vu, que també. Sense una autoritat mundial que obligui els estats a complir, no hi ha res a fer, perquè les realitats locals són molt diferents. Tuvalu i les Maldives s’enfonsen, però els camps siberians seran les praderies agrícoles del futur i la fusió dels gels de l’Àrtic possibilita noves rutes comercials.

Cal fer els petits canvis que aconsellava el Capità Enciam als anys noranta, però caldria trobar estímuls més clars a cada nivell -individual, local, regional i mundial- per convèncer de fer actuacions concretes. Per exemple, i com deien a casa, “apaga els llums, que l’electricitat no la donen”.